:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2019   23:05

0

98

"Studiraj u Srbiji": Cilj 50.000 stranih studenata

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević predstavio je članovima diplomatskog kora, među kojima su bili i ambasadori Indonezije, Libana, Truske, Egipta i južnoameričkih zemalja, program "Studiraj u Srbiji", čiji je cilj da na tri glavna domaća univerziteta dovede 50.000 stranih studenata.

Šarčević je program predstavio u Klubu poslanika, a novinarima je izjavio da povećanje broja stranih studenata ima višestruke korist, ekonomsku i obrazovnu, dok srpske fakultete čini atraktivnim i međunarodno vidljivim.

"Trenutno nudimo ono što Srbija najbolje ima - inženjerske studije, studije medicine, farmacije, poljoprivrede, organizacionih nauka i druge", rekao je ministar i dodao da u Srbiji iz EU, bez zemalja u okruženju, ima 1.480 studenata.

Prema njegovim rečima, to je minimalan broj, a cilj je da ih na Univerzitetu u Beogradu bude 30.000, na novosadskom bar 15.000, a na niškom 8.000 stranih studenata.

Ciljne grupe su danas drugačije nego u vreme nesvrstanih i to mogu biti mnogoljudne zemlje bez dovoljno univerzitetskih kapaciteta, poput Turske i Egipta, kazao je ministar i dodao da će program i olakšano dobijanje viza biti promovisani preko diplomatskih predstavništava.

Šarčević je naveo da se pripremaju studijski programi na engleskom, koji će sa katalozima biti distribuirani u više od 65 zemalja, među kojima u i one iz kojih su studenti, u vreme kada ih je bilo više desetina hiljada iz celog sveta, studirali ovde.

"Svaka tačka na zemaljskoj kugli nam je važna. Zarada uopšte nije mala. Kipar od stranih studenata ima prihod od milijardu evra. Samo Novosadski Univerzitet ima duplo veći kapacitet od Kipra", kazao je ministar i dodao da nijedna grana privrede ne bi mogla da ostvari takvu čistu dobit.

Prema njegovim rečima, dolazak većeg broja studenata pomogao bi mladima iz Srbije da nađu mesto na univerzitetima i da ostanu u zemlji.

Ove godine će se, kako je naveo, u cilju proširenja kapaciteta raditi projekti za osam objekata u Beogradu, dva u Novom Sadu.

Trebalo bi proširiti mrežu studentskih domova, rekao je Šarčević i dodao da se trenutno radi na sporazumima o međusobnom priznavanju diploma.

Predstavnica Fondacije "Tempus" Marija Filipović Ožegović ukazala je na veliko interesovanje za neke od 130 studijskih programa na engeskom u Libanu i Iraku, ali i za studiranje na srpskom.

Podsetila je na vreme kada je u Srbiji bilo mnogo stranih studenata, a među njima i Palestinaca koji su po povratku u zemlju formirali i političku stranku i izašli na izbore.

Izvor: Танјуг

"Studiraj u Srbiji"Šarčević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva