:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2020   11:09

0

109

Šuc: Pregovori neće postati lakši i obe strane moraju biti spremne na bolne kompromise

Nemačka i dalje očekuje da će dijalog između Kosova i Srbije stvoriti sveobuhvatan sporazum, koji će regulisati sva pitanja između dveju strana, otvoriti njihovu evropsku perspektivu i doprineti stabilnosti regiona, ocenila je izaslanica za Jugoistočnu Evropu u Saveznom Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Suzan Šuc.

"Pravno obavezujući sporazum znači sporazum koji stvara pravne obaveze za obe strane i nije ograničen na političke izjave o namerama“, rekla je Šuc u zajedničkom intervjuu za nemački Koen i Kosev.

Govoreći o tome šta pravno obavezujući sporazum znači, prema Berlinu, ambasador Šuc je objasnila da je nezamislivo da se dve države članice Evropske unije međusobno ne priznaju.

Napomenula je i da u procesu dijaloga između Kosova i Srbije postoji bliska koordinacija i saradnja između EU i SAD, pozdravljajući neke tačke sporazuma u Vašingtonu.

Međutim, upozorila je da za Nemačku i EU "sve oko čega se stranke dogovore mora biti u potpunosti u skladu sa obavezama koje su Srbija i Kosovo preuzele da usklade svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, sa našim pravilima i zakonima i mora da doprinese regionalnoj stabilnosti“.

U tom kontekstu, spomenula je otvaranje ambasada Kosova i Srbije u Jerusalimu.

"Iako pozdravljamo planirano uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova, izražavamo žaljenje zbog planova za otvaranje ili preseljenje ambasada u Jerusalimu, što bi bilo protivno stavu EU po ovom pitanju“, rekla je Šuc.

Ipak, ocenjuje da je postignut značajan napredak u dijalogu.

“Posle 20 meseci ćutanja i sam ovaj korak je uspeh. Obe strane sada moraju nastaviti da rade sa punom posvećenošću i razmatranjem neophodnih kompromisa. Potreban nam je inkluzivni, održivi sporazum od kojeg bi ljudi i na Kosovu i u Srbiji imali velike koristi, jer nerešeni bilateralni odnosi koče napredak obe strane”, napomenula je Šuc.

Komentarišući sastanak u Vašingtonu, navela je da su sve “aktivnosti koje okupljaju” uvek dobrodošle.

“Na sastanku u Vašingtonu podvučeno je da su obe strane izrazile spremnost da se uključe u diplomatske napore za unapređenje svojih odnosa. Kao što vidimo, dokumenti sadrže elemente iz sporazuma postignutih u dijalogu koji je vodila Evropska unija i trenutne agende EU dijaloga, kao i infrastrukturne projekte koje je ranije finansirala EU i nedavno, ali ne manje što je najvažnije, stavovi koji Srbiju i Kosovo udaljavaju od stavova EU, a time i iz perspektive njihovog evropskog puta. Pored toga, za Nemačku i EU sve oko čega se stranke dogovore mora biti u potpunosti u skladu sa obavezama koje su Srbija i Kosovo preuzele da usklade svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, sa pravilima i zakonima kao i da treba da doprinese regionalnoj stabilnosti”, rekla je Šuc.

Takođe je izuzetno pozitivno što je za kraj meseca zakazan još jedan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga sa EU, nastavila je Šuc.

“Pozdravljamo činjenicu da su tokom sastanka na visokom nivou u okviru konstruktivnog dijaloga sa visokim predstavnikom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU Lajčakom u Briselu 7. septembra, nedugo nakon sastanka u Vašingtonu, premijer Hoti i predsednik Vučić jasno stavili do znanja da daju visok prioritet dijalogu koji vodi EU. Kao sledeći korak, bilo bi važno da zapadni Balkan pokrene drugu fazu u regionalnom ekonomskom polju, na samitu u okviru Berlinskog procesa”, napomenula je Šuc.

Svesna je, međutim, da do brzog rešenja za sporove dveju strana neće doći.

“Delim oseaj hitnosti za postizanje trajnog sporazuma između Kosova i Srbije. Međutim, jasno je da brzo rešenje ne može biti. Verujem da je suština sporazuma važnija od vremenskog okvira. Ohrabrujem se napretkom koji su specijalni predstavnik Lajčak i obe strane postigli tokom proteklih mesec dana. Sada će na stranama biti da sa supstancom rade na inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu. I kako navodi Lajčak, vrlo jasno nakon poslednje runde razgovora u Briselu, ostaje da se razgovara o najsloženijim i najosetljivijim pitanjima. Pregovori neće postati lakši i obe strane moraju biti spremne na bolne kompromise. Međutim, rešavanje i regulisanje svih otvorenih pitanja presudno je za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, zaključila je Šuc.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva