:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2019   10:09

0

182

Sud: Direktori nuklearke u Fukušimi nisu krivi za katastrofu

Tri bivša direktora kompanije "Tokio elektrik pauer" (Tepko) oslobođena su optužbi da nisu preduzeli odgovarajuće mere kako bi zaštitili nuklearnu elektranu u Fukušimi 2011. godine.

Bivši predsednik "Tepka" Cunehiša Kacumata (79) i nekadašnji potpredsednici Iširo Takekura (73) i Sakae Muta (69) su se branili pred sudom da nisu mogli da predvide cunami koji je pokodio nuklearnu elektranu.

Oni su bili optuženi da nisu sproveli potrebne mere zbog čega su stradale 44 osobe, među kojima su pacijenti koji su morali da budu evakuisani iz blnice, kao i oni koji su zadobili smrtonosne povrede u eksploziji u samoj elektrani.

Tužilaštvo je tražilo pet godina zatvora jer je tvrdilo da su oni mogli da spreče katastrofu da su su ispunili svoje obaveze i primenili bezbednosne mere.

"Ne bi bilo moguće raditi u nuklearnoj elektrani kada bi zaposleni morali da predvide svaku mogućnost u vezi sa cunamijem i preuzmu sve potrebne mere", rekao je sudija tokom izricanja presude.

Reaktori 4, 5 i 6 su bili ugašeni u vreme zemljotresa 2011. radi održavanja i inspekcije, dok su se ostala tri automatski ugasila.

Međutim, cunami je udario u reaktore i poplavio celo područje, a dizel agregati koji su pokretali pumpe za hlađenje reaktora su ostali bez dovoda električne energije.

Narednih dana došlo je do delimičnog topljenja jezgra reaktora 1, 2 i 3 kao i eksplozije vodonika koji je uništio krovove nekoliko zgrada u tomkompleksu

Zbog straha od širenja radijacije, stanovništvo je evakuisano iz oblasti 20 kilometara oko nuklearne centrale.

Izvor: RTS, Kjodo,Gardijan

Fukušimapresuda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva