Sud ima rok od 6 meseci za odluku o optužnici protiv Tačija

:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2020   18:05

0

14

Sud ima rok od 6 meseci za odluku o optužnici protiv Tačija

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu (Sud za ratne zločine OVK) imaju rok od šest meseci za donošenje odluke o potvrđivanju optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i drugih okrivlejnih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji.

Ukoliko optužnica bude potvrđena, istog momenta bi trebalo da bude izdat i nalog za njihovo hapšenje, jer bi oni suđenje morali da sačekaju u pritvoru, rekao je za Tanjug pravni zastupnik žrtava pred Specijalizovanim većima Dragoljub Stanković.

Takođe, kako je dodao, tada će se birati advokati, pravni zastupnici žrtava, formirati tim za odbranu, a sudsko veće će zakazati početak suđenja.

Stanković, koji je penzionisani zamenik sprskog tužioca za ratne zločine podseća da su Tači i Veselji bili su ključne ličnosti takozvne "dreničke grupe" OVK.

"Veselji je bio član njihove tajne službe, a Tači glavni za sever Albanije, koja mu je dala teritoriju za obuku i snabdevanje oružjem. U svakom kampu za obuku postojali su zatvori u koje su odođeni zatvorenici sa KIM", naveo je Stanković.

On je podsetio da je 500 ljudi sprske nacionalnosti nestalo upravo na području severne Albanije, za koje se veruje da su bili odvođeni u pomenute zatvore.

Nekadašnji tužilac smatra da je odluka tužioca Specijalizovanog tužilaštva da objavi imena optuženih pre potvrđivanja optužnice odstupanje od propisane procedure tajnosti, ali je smatra da je ovo bio način da se odupre pritiscima.

Istakao da je dosadašnja tajnost rada ovog tužilaštva izvanredna, jer nikakvi detalji iz istraga nisu procureli u janost.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu podiglo je optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i drugih osoba zbog niza zločina nad Srbima, kosovskim Albancima i Romima.

Detalji optužnice još nisu saopšteni a to se može očekivati tek po njenom potvrđivanju.

Izvor: Танјуг

KiMSpecijalni sud za OVKTačiVeseljiDragoljub Stanković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva