:

:

TV Most

Foto: Europol

clock

Novembar 04, 2020   16:47

0

214

Sud: Svi detalji o optužnici su poverljivi do njene objave

Portparol Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, Majk Dojl, rekao je danas T a n j u g u  da svi detalji u vezi sa optužnicom protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija ostaju povreljivi, sve dok optužnica ne bude objavljena.

"Sve dok ne bude objavljena, optužnica ostaje poverljiva, zajedno sa postupkom vezanim za njeno pregledanje (preispitivanje da li može da bude potvrđena)", kazao je Dojl za T a n j u g.

Nezvaničnu informaciju kosovskih medija da je Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu "vratilo istragu" protiv nekadašnjeg komadanta u OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe OVK Kadrija Veseljija radi kompletiranja spisa i dodatnih dokaza nije želeo da kometariše ni portparol tog tužilaštva Kristofer Benet.

"Hvala vam na pitanju, ali Specijalno tužilaštvo ne komentariše medijske spekulacije", odgovorio je Benet.

Vest je objavila prištinska Koha, ne navodeći izvor informacije.

Optužnicu protiv Tačija, Veseljija i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluka sudije nije objavljena.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci, ali može i da iz razloga bezbenosti odluči da se u javnosti ne objavljuje njegova odluka, odnosno da se taj momenat odloži, kao u slučaju Saljiha Mustafe čija je optužnica objavljena dva meseca nakon potvrđivanja, tek nakon što je uhapšen i izručen Hagu.

U svakom slučaju, ukoliko i kada bude potvrđena, optužnica mora biti objavljena do prvog pojavljivanja optuženih pred sudom, propisano je Pravilnikom o radu Specijalizovanih veća.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Izvor: T a n j u g

Specijalizovana većaHagKosovoOVKMajk DojlHašim TačiKadri Veselji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva