:

:

TV Most

clock

Jul 10, 2020   16:54

0

63

Sud u Turskoj odlučio - Aja Sofija postaje džamija

Turski sud poništio je uredbu iz 1934. godine kojom je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej i utrla put preobražaju zgrade u džamiju uprkos međunarodnim upozorenjima protiv takvog poteza.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je vraćanje statusa džamije zgrade koja se nalazi na listi svetske baštine Uneska, jednog od ključnih mesta i vizantijske hrišćanske i muslimanske osmanske imperije, a sada jednog od najposećenijih spomenika u Turskoj, prenosi Rojters.

SAD, Grčka i crkveni lideri bili su među onima koji su izrazili zabrinutost zbog promene statusa građevine iz 6. veka, pretvorene u muzej u prvim danima moderne sekularne turske države pod vođstvom Mustafa Kemala Ataturka.

"Zaključeno je da se aktom o nagodbi dodeljuje status džamije i njena upotreba na drugi zakonski način nije moguć", navodi se u presudi Državnog saveta, najvišeg turskog administrativnog suda.

Sud je naveo da je odluka vlade iz 1934. godine kojom je Aja Sofija prestala da se koristi kao džamija i definisala njenu upotrebu kao muzej nije u skladu sa zakonom.

Asocijacija koja je pokrenula sudski slučaj koji traje 16 godina, saopštila je da je Aja Sofija vlasništvo otomanskog vođe koji je 1453. zarobio grad i pretvorio već 900 godina staru vizantijsku crkvu u džamiju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva