:

:

TV Most

Foto: RTS

SAD

clock

April 28, 2023   9:32

0

82

Sudar dva "apača" iznad Aljaske, poginula tri američka pilota

Tri pilota američke vojske su poginula, a jedan je povređen, kada su se dva helikoptera "apač" sudarila iznad Aljaske dok su se vraćali sa obuke.

Helikopteri "apač" 25. vazduhoplovnog puka 11. vazdušno-desantne divizije u Fort Vejnrajtu sudarila su se u blizini Hilija na Aljasci, jugozapadno od Ferbanksa. U letelicama su bila četiri vojnika, od kojih su tri poginula, a jedan je povređen.

Dva vojnika su poginula na licu mesta, a treći je preminuo na putu za bolnicu. Još jedan pilot je povređen i nalazi se na lečenju u bolnici u Ferbanksu na Aljasci.

Uzroke nesreće istražiće ekipa Vojnog centra za borbenu gotovost u Fort Rakeru, saopštila je vojska.

"Ovo je neverovatan gubitak za porodice vojnika, njihove saborce i za diviziju. Naša srca i molitce su se njihovim porodicama, prijateljima i voljenima. Stavljamo na raspolaganje sve resurse vojske da ih podržimo", istakao je u saopštenju general-major Brajan Ajfler, komandant 11. vazdušno-desantne divizije.

Nesreća je već druga ove godine u kojoj su učestvovali helikopteri "apač" na Aljasci. Dva vojnika su u februaru povređena kada se helikopter srušio na aerodrom Talketna.

Devet vojnika je poginulo prošlog meseca u sudaru dva helikoptera za evakuaciju tokom noćne obuke nad američkom državom Kentaki. Mesec dana ranije, srušio se i "blek hok" Nacionalne garde Tenesija i dva vojnika su poginula.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva