:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2020   14:07

0

186

Sudbina nestalih novinara na Kosovu i dalje nepoznata

Udruženje novinara Srbije predstaviće sutra istraživanje o ubijenim i kidnapovanim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Istraživanje UNS-a trajalo je više od tri goidne i  obuhvatilo je razgovore i intervjue sa porodicama, prijateljima i saradnicima ubijenih i kidnapovanih novinara. Razgovarano je i sa tužiocima i policajcima koji su radili na Kosovu u vreme kada su se zločini dogodili, kao i sa važnim međunarodnim političkim akterima. 

Cilj predstavljanja istraživanja o ubijenim i otetim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu je da se javnost, ali i novinari upoznaju sa tragičnim događajima koji su i posle dve decenije bez epiloga.

Na prvom panelu „Priče porodica i kolega“ govoriće pomoćnik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović, novinar sajta RTS-a Rade Maroević, urednik na sajtu Kosovo Onlajn Nebojša Radošević i novinarka Radio City Ivana Petrović.

Istraživanjem su objedinjena saznanja o 17 ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu, od kojih se četvoro i dalje vode kao nestali. 

Na drugom panelu govoriće se o tome šta nadležne institucije mogu da urade kako bi bile rasvetljene sudbine kolega novinara i medijskih radnika, kakav je uticaj istraživanja i kakve su perspektive za procesuranje zločina. Govoriće predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović i predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

Moderatorka panela biće autorka istraživanja o kidnapovanim i ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji Jelena L. Petković. 

Izvor: Kosovo online

KiMnestali novinari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva