:

:

TV Most

Foto: Europol

clock

Mart 27, 2023   12:14

0

119

Suđenje Šalji nastavljeno ispitivanjem svedoka

U Hagu je danas pred Specijalizovanim većima Kosova ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje jednom od komandanata bivše OVK Pjetru Šalji zvanom Ujka, povodom optužbi za zločine nad zatvorenicima u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Na današnjem suđenju svedoči svedok broj osam, kojem je zbog zaštite dodeljen pseudonim, mutiran mu je glas i zamagljen fizički izgled kako ga niko, sem prisutnih u sudnici ne bi prepoznao.

Svedok koji je tada živeo u Jablanici, naveo je da je njegov otac radio kao policajac do 1997. godine, kada su ga kako je kazao, naterali da se penzioniše.

Što se tiče političke aktivnosti ove porodice, svedok je rekao da su oni bili simpatizeri Demokratske lige Kosova.

Naveo je i da su 1998. godine do njihove porodične kuće u Jablanici došla dva pripadnika bivše OVK zahtevajući da otac vrati oružje.

Suđenje se nastavlja nakon pauze.

Šalja je na početku suđenja negirao krivicu.

Šaljin advokat Žan-Luj Gilisen tada je rekao da Šalja nije izabrao da se bori protiv Srba, da nikada nije napao srpske civile ili ikoga zato što je Srbin.

Šalja je 15. aprila 2021. godine izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća i smešten je u pritvorsku jedinicu.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom negirao je zločine za koje se tereti.

Optužnicom Specijalizovanog Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Izvor: T a n j u g

ŠaljaSpecijalizovana veća Kosovaratni zločiniHag
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva