:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2021   9:03

0

155

Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu nastavlja se danas

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saljiha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji", prenosi Gazeta ekspres.

Proces protiv Mustafe biće nastavljen u 9.30 sati i trajaće do 16 časova, a predviđeno je da četvrti po redu svedok Tužilaštva nastavi svoj iskaz.

Suđenje je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Mustafa se nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Devet osoba je dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku. Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice, on se tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMSpecijalni sud za OVKSaljih Mustafasuđenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva