:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2019   7:25

0

357

Sudija Specijalnog suda na večeri s advokatom boraca OVK

Češki sudija Vladimir Mikula, koji se nalazi na listi sudija Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu, uslikan je na večeri u prištinskom restoranu u društvu Arijanita Kocija, advokata bivših komandanata OVK Rustema Mustafe i Samija Ljuštakua.

BIRN, koji je objavio vest, podseća da su Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku saslušani pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u vezi sa zločinima i mogli bi da budu predmet krivičnog gonjenja. Advokat Arijanit Koci za BIRN je izneo tvrdnju da je bio na javnom mestu sa suprugom, njenim prijateljima i njenim trenerom iz teretane, i da nije znao da će i Mikula biti za istim stolom.

"Bilo je više od 15 ljudi, grupa osoba koje svako jutro vežbaju u istoj teretani u koju ide i moja žena Merita", tvrdi Koci.

Navodi se da su iz Haga potvrdili da se Mikula nalazi na listi međunarodnih sudija, objašnjavajući da sudije sa liste "obavljaju sudijske funkcije samo na zahtev i po zaduženju koje izdaje predsednica (Specijalizovanih veća Ekaterina) Trendafilova".

"Predsednica Trendafilova nije sudiji Mikuli poverila predmet i stoga nismo u poziciji da dajemo dalje komentare", rekla je Angela Grip, načelnica Službe za javno informisanje i komunikaciju suda u Hagu.

Trendafilova: Mikuli nije dodeljen nijedan predmet

Na sajtu tog suda sa sedištem u Holandiji i međunarodnim osobljem, koji je deo kosovskog pravosuđa, u sredu je objavljeno saopštenje Trendafilove u kojem ona navodi da je "sudija Mikula jedan od 20 sudija uvrštenih u Listu međunarodnih sudija Specijalizovanih veća Kosova (SVK)", ali da od imenovanja nije dobio nijedan predmet i "stoga nema pristup poverljivim informacijama o aktivnostima Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova".

"Naglašavam da SVK imaju mandat da se staraju za bezbedno, nezavisno i nepristrasno vođenje postupaka. SVK su čvrsto opredeljena da ispune taj mandat i u skladu s tim i postupaju. Zaštita svedoka jeste i ostaće od suštinskog značaja za Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova", poručila je Trendafilova.

BIRN navodi da su iz Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) rekli da Mikula trenutno vrši funkciju pravosudnog nadgledanja u toj organizaciji i da stoga "u skladu sa trenutnim mandatom Euleksa, on nema nikakvu izvršnu funkciju".

Iz Euleksa su takođe saopštili da nisu u poziciji da komentarišu Mikuline privatne angažmane. Na sajtu suda u Hagu stoji da je Mikula od 2011. godine obavljao dužnost sudije Euleksa, a prethodno je od 2007. bio sudija regiona severne Češke, dok je ranije u Pragu radio kao advokat koji je savetovao finansijske institucije.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

sudijahagvečeraadvokati učktrendafilova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva