:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 22, 2019   10:13

0

79

"Sukob Gugla i Huaveja neće se odraziti na Srbiju"

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ne očekuje da će se sukob "Gugla" i "Huaveja" odraziti na potrošače u Srbiji.

"Gugl" planira nastavak saradnje sa kineskom kompanijom "Huavej" u narednih 90 dana, pošto su Sjedinjene Države ublažile restrikcije toj kompaniji koja je druga na listi proizvođača pametnih telefona na svetu.

Reč je o iznenadnom i dramatičnom preokretu američkog giganta koji je u nedelju objavio prekid veza sa "Huavejom", usaglasivši se sa odlukom vlade da tu kompaniju stavi na "crnu listu".

I u Srbiji je gde je kompanija "Huavej" i te kako prisutna, otvoreno je pitanje koje će posledice imati potrošači, ako "Gugl" ponovo obustavi saradnju s kineskom kompanijom.

"Sukob se neće odraziti na našu saradnju, koja je višegodišnja i u okviru inicijative 'Pojas i put'. Ovaj sukob neće dovesti do posledica. Projekti koje sprovodi kompanija nastaviće da se sprovode", rekla je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i istakla da Srbija čak planira unapređenje saradnje sa "Huavejom".

Objašnjava da se odnosi dve velike sile, NR Kine i SAD prelamaju preko kineske kompanije. Veruje da je ovaj sukob kratkoročan i prolazan.

"Huavej" je jedan od najvećih brendova u Srbiji. "Kada je u pitanju Srbija ne očekujemo da će potrošači na bilo koji način biti oštećeni", navodi Matićeva.

Ta kineska kompanija sa četrdesetak zemalja ima različite projekte. "Čak 23 zemlje EU imaju saradnju sa 'Huavejom', oni bi trebalo da budu zabrinutiji. Sigurno se neće na nas odraziti", zaključila je Matićeva.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva