:

:

TV Most

clock

April 06, 2020   22:57

0

119

Sukob predsednika i ministra zdravlja u Brazilu, ministar dobio otkaz

Politička kriza izazvana pandemijom korona virusa podignuta je na viši nivo u ponedeljak, pošto je predsednik Žair Bolsonaro otpustio ministra zdravlja Luisa Enrikea Mandetu, sa kojim se već nedeljama oštro sukobljava oko izostanka mera za suzbijanje širenja ovog virusa.

Bolsonaro je, kako javlja dnevnik Oglobo, odlučio da zameni Mandetu, opisavši ga kao "čoveka kojem nedostaje poniznost".

Suštinski, problem između Bolsonara i Mandete počeo je onog trenutka kada je predsednik Brazila odlučio da okrene glavu od rastuće opasnosti pandemije, posle čega je ministar zdravlja obznanio plan protiv širenja virusa.

Plan je uključivao i ograničenje kretanja građana, što Bolsonaro nije želeo da prihvati, a Mandeti je zapretio da ne "glumi zvezdu", jer će ga u protivnom smeniti.

Umesto države, restriktivne mere je u brazilskim favelama uvela mafija, koja sprečava stanovnike siromašnih naselja da se kreću bez preke potrebe.

Mandetu će na mestu ministra zdravlja zameniti Osmar Tera, koji je u ovoj političkoj borbi od početka bio na strani predsednika.

Koronavirus je do sada potvrđen kod 11.500 Brazilaca, dok ih je više od 500 umrlo.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva