:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 23, 2020   21:42

0

39

Sukobi na protestima u Poljskoj, više uhapšenih

Poljska policija sukobila se sa učesnicima protesta koji su se ponovo okupili ispred Ministarstva obrazovanja protestujući povodom presuda suda kojom su pooštrena ograničenja na pravo na abortus.

 

Nekoliko osoba je uhapšeno, uključujući jednog fotoreportera, u vreme kada su se ponovo rasplamsali protesti žena u Varšavi i drugim delovima Poljske, prenosi AP.

Protesti, koje organizuje grupa "Ženski štrajk", redovno se održavaju otkako je Ustavni sud 22. oktobra doneo presudu kojom su dodatno pooštrena ionako već restriktivna pravila o abortusu.

Grupa "Ženski štrajk" organizovala je blokadu saobraćaja na mostu u Varšavi, dok su se desetine ljudi odvojeno okupile ispred zgrade ministarstva, vidi se na snimcima koje je objavila privatna televizija TVN, a prenosi Rojters.

Prema navodima državne novinske agencije PAP, demonstranti su ispred zgrade ministarstva razvili veliki transparent, na kojem je pisalo "Besplatan abortus, besplatno obrazovanje" i uzvikivali "Škole oslobođene od fašizma".

Policija je kombijima opkolila zgradu, blokirajući tako demonstrante, a policajci su podizali osobe koje su sedeli na zemlji, pokazuju televizijski snimci.

Grupa aktivista koji se bore protiv represije "Špila" saopštila je da je policija privela četvoro demonstranata.

Policija je saopštila da je jedan učesnik protesta povređen nakon što je pokušao da izvuče zaštitno staklo iz policijskog vozila.

Mediji su ranije prenelil da je policijski kombi udario jednog demonstranta.

Izvor: RTS

Poljskaprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva