:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2021   11:59

0

108

Suniog: Sporazum o ZSO je "zakon za Kosovo"

Sporazum o Zajednici srpskih opština je "zakon za Kosovo", kaže šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog i napominje da Ustavni sud u Prištini nije rekao da ZSO ne treba da se formira.

Suniog je za prištinski Kalkso rekao da će ZSO biti deo sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine, ali je negirao da će taj sporazum garantovati da Beograd prizna nezavisnost tzv. Kosova.

"Sporazum o Zajednici iz 2013. godine nešto je što je potpisala i ratifikovala ustavna većina parlamenta, tako da je to zakon Kosova", rekao je Suniog i dodao da će statut ZSO ponovo biti poslat na preispitivanje Ustavnom sudu.

Na pitanje da li je neophodno da Priština fomira ZSO, Suniog je napomenuo da bi Priština trebalo da primeni sporazum potpisan u Briselu.

"Sa moje tačke gledišta, ono što je važno je da Vlada Kosova primeni svoj zakon. Zakon je sporazum iz 2013. godine", rekao je Suniog.

On je odbio da navede detalje o tome kako treba formirati ZSO.

"Ne predlažem nikakav konkretan oblik kako bi se to moglo uspostaviti, ali kažem da bi bila mudra taktika da se napreduje kada je o ovome reč, da se nešto predloži, opet kažem da je to dijalog u kojem obe strane mogu da se dogovore", rekao je Suniog.

Povodom predloga premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu da se uspostavi Nacionalni savet za zajednice, Suniog je rekao da se EU tome neće apriori usprotiviti, ali je ocenio da bi trebalo izneti više predloga.

On tvrdi i da se trenutno radi na "sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu koji će rešiti sva druga pitanja" i ocenio da je jasno da Beograd, u bliskoj budućnosti, neće priznati nezavisnost tzv. Kosova.

"Dogovora neće biti dok se ne postigne saglasnost o svim pitanjima. Dakle, Zajednica je deo sporazuma, tako da ako se predloži tekst i postigne sporazum, on ne bi bio funkcionalan i ne bi se primenio do trenutka potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma", rekao je Suniog.

Izvor: Танјуг

KiMSuniogZSOdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva