:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 28, 2019   10:09

0

233

Susret svetskih lidera na samitu G20 u Osaki

U japanskom gradu Osaki počeo je dvodnevni sastanak Grupe 20 najrazvijenijh država sveta. U centru pažnje će biti trgovina, ali i politička pitanja poput iranskog nuklearnog programa.

Radni ručak na početku okupljanja svetskih lidera. Svi su saglasni - trgovina je glavno pitanje na skupu u Osaki. Šinzo Abe je naglasio da ona mora biti otvorena i založio se za promene unutar Svetske trgovinske organizacije.

"Tražim od svetskih lidera da upute snažnu poruku u korist slobodne i fer trgovine. Duboko sam zabrinut trenutnim stanjem u toj oblasti. Japan će snažno promovisati poboljšanja u multilateralnom trgovinskom sistemu i pregovore o ekonomskoj saradnji'', rekao je japanski premijer Šinzo Abe.

Ruski predsednik je iskoristio samit lidera grupe BRIKS da naglasi važnost Svetske trgovinske organizacije.

"Jasno je da se globalna trgovina mora prilagoditi razvoju događaja u svetu. Rusija smatra da su pokušaji da se uništi Svetska trgovinska organizacija ili smanji njena uloga - kontraproduktivni", istakao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Iako je priznao da će trgovina biti prioritetno pitanje na samitu, i to naglasio tokom susreta sa liderima Japana i Indije, američki predsednik Donald Tramp nije mogao izbeći pitanje iranskog nuklearnog programa.

"Poruka Iranu je ista koju sam slao u poslednja tri dana - imamo mnogo vremena, ne žurimo, i Iran ima vremena. Ne postoje rokovi. Nadam se da će na kraju sve ispasti dobro. Ako bude tako, to će biti sjajno, a ako ne, čućete više o tome'', naveo je američki predsednik Donald Tramp.

I ovaj samit ne prolazi bez protesta antiglobalista - ekološki aktivisti su se okupili u centru Osake i zatražili od učesnika da doprinesu širenju svesti o posledicama klimatskh promena.

Izvor: RTS

OsakaSamit G20
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva