:

:

TV Most

clock

Oktobar 24, 2020   21:54

0

133

Sutra će biti poznata imena ministara, kakav je stav poslanika o novim resorima

Nova Vlada imaće tri nova ministarstva predviđeno je Predlogom zakona o ministarstvima koji je na poslaničkoj raspravi. Novi resori su - za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o porodici i demografiju i za brigu o selu. Glasanje je u ponedeljak, a pre toga sutra posle sednice Predsedništva SNS saznaćemo ko će voditi nove, ali i 18 starih kabineta.

Sa 10 minuta zakašnjenja, predsednik skupštine na prvoj sednici drugog redovnog zasedanja poručuje da bi želeo da sednice počinju tačno u 10 sati.

"To znači da tačno u 10 sati budete tu kako bismo imali kvorum", rekao je Ivica Dačić.

Na sednici Parlamenta istakao je da je za predloženi dnevni red glasalo 212 posalnika -ni jedan protiv, 209 za, petoro nije glasalo.

"Ja ovde sada imam prijave - Dragan Marković Palma, nije preko veze prvi se prijavio", kazao je Dačić.

Osim što hvali predlog da se uvedu tri nova ministarstva, uvođenje jednog, posebno. Iako ne zna ko će biti ministar koji će voditi resor o selu, ima za njega savet.

"Poljoprivredni proizvođač traži sigurnog kupca, zagarantovanu cenu, i da mu država kaže, šta da seje sledeće godine. Gospodin poljoprivredni proizvođač nema statistiku o izvozu i uvozu. Prvo da stvorimo uslove za infrastrukuturu preko 40 odstvo sela u Srbiji nema asfalta, neme Dom kulture, da ne govorim o vodi", ističe Dragan Marković, predsednik JS.

Novo ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, radiće na njihovom unapređenju kroz nove propise i usaglašavanje sa međunarodnim o ravnopravnosti polova, antidiskriminacionoj politici, rodnoj ravnopravnosti- obrazloženo je u predlogu.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji treba da štiti brak, da planira porodicu i decu. Prioritet je, kažu, natalitet i kvalitet života.  

"Sam Zakon o ministarstvima nam daje široku mogućnost da možemo da imamo kvalitetne ljude dovoljno operativne i dovoljno obrazovane i svakako ljude sa velikim političkim iskustvom koji će moći negde nešto da urade, i ponavljam uopšte nije važno koja će stranka koji resor da uzme", naveo je Vladimir Đukanović, SNS.

Poslanička grupa Ujedinjena dolina SDA Sandžaka - neće podržati u ponedeljak predlog zakona o Ministarstvima.

"I ovaj zakon i ovaj saziv je nažalost krenuo po hitnom postupku. Četiri meseca ste čekali da biste Zakon o Vladi stavili po hitnom postupku i mi smo opet primorani da ozbiljnu analizu ovako ozbiljnog zakona, a zatim amandamne i diskusije pripremimo za 24 sata. Šta se radilo četiri meseca ako nije zakon o Vladi, a vidimo da nije", upitao je Enis Imamović, Ujedinjena dolina SDA Sandžaka.

Ni Vladan Glišić, koji je mandat dobio sa listom SPAS-a, a potom izašao, neće glasati za.

"Bez obzira na to što ste već osam godina na vlasti naše porodice se raspadaju, statistički podaci su vrlo teški naše selo umire. Ova dva ministarva će biti samo šminkanje mrtvaca ako se zadrži da samo postoje ova dva ministareva", smatra Glišić.

"Bilo bi bolje da se zapitate koliko porodica danas živi u Srbiji zbog toga što smo politikom Aleksandra Vučića smo uspeli da te kompanije dovedemo i kako su te porodice živele kada tih kompanija nije bilo, a to je politika ravnomernog regionalnog razvoja", kaže Aleksandar Martinović iz SNS-a.

Sastav vlade trebalo bi da bude poznat sutra posle stranačkih organa SNS. Prema ranijim najavama mandatarka će ekspoze predstaviti u sredu.

Vladimir Dimitrijević ponovo izabran za predsednika RIK-a

Skupština Srbije završila je današnji rad usvojanjem odluke o prestanku funkcije članovima Republičke izborne komisije iz prethodnog saziva i imenovala nove članove, a za predsednika je ponovo izabran Vladimir Dimitrijević.

Među 17 članova RIK-a je i generalni sekretar skupštine Veljko Odalović, ali i Miladin Kovačević, kao predstavnik Republičkog zavoda za statistiku, koji je takođe bio član i u prethodnom sazivu.

Za sekretara RIK-a imenovan je prethodni generalni sekretar skupštine Srđan Smiljanić, a za zamenika sekretara Branko Marinković.

Smiljanića i Marinkovića poslanici su danas imenovali i za zamenike generalnog sekretara Skupštine Srbije Veljka Odalovića.

U obrazloženju odluke se navodi da su njih dvojica uspešno obavljali funkciju generalnog sekretara, odnosno zamenika generalnog sekretara u prethodnom mandatu, a imenovani su po hitnom postupku kako bi se što pre dovršio proceš konstituisanja organa parlamenta.

Rasprava o amandmanima na Predlog zakona o ministarstvima nastaviće u ponedeljak.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva