:

:

TV Most

clock

Avgust 13, 2020   20:24

0

193

Sutra krajnji rok da Specijalni sud potvrdi ili odbaci prve optužnice

Specijalni sud u Hagu trebalo bi sutra da se izjasni da li će da privati ili odbaci prve optužnice, jer ističe rok od šest meseci od kada ih je Specijalno tužilaštvo podnelo, prenosi Gazeta Ekspres.

Na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima Specijalnog suda, pretpretresni sudija Nikola Giju, o sudbini prvih optužnica, trebalo bi da odluči najkasnije sutra.

Portparloka Specijalnog suda Agnela Griep u odogovoru za Reporteri niti je negirala niti potvrdila da li će se sutra odlučivati o optužnicama koje je podiglo Specijalno tužilatvo predvođeno Amerikancem Džekom Smitom.

„Do sada nije objavljena nijedna optužnica. Dok se potvrđena optužnica ne objavi u javnosti, ona ostaje poverljiva, kao i postupci vezani za reviziju optužnica", rekla je Griep.

Ona je pojasnila da sudija za prethodni postupak nema više od šest meseci za odlučivanje o optužnicama.

Međutim, prema njenim rečima, Pravilnik o postupku i dokazima predviđa niz scenarija koji bi mogli rezultirati potvrđenom optužnicom koja je objavljena više od šest mjeseci nakon podnošenja sudiji za prethodni postupak.

„Na primer, pravilo 88 predviđa da sudija za prethodni postupak može da naloži privremeno neobjavljivanje potvrđene optužnice iz bezbednosnih razloga ili da izbegne prekid postupka. U svakom slučaju, potvrđena optužnica biće objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom “, rekla  je ona.

Pravilo 88  Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalnim sudom definiše javni status optužnica.

U njemu su utvrđene okolnosti koje mogu dovesti do toga da optužnica ne bude objavljena, iako je možda potvrđena. Jedan od razloga je i izbegavanje opasnosti da optuženi pobegne.

Optužnica se objavljuje uz potrebne izmene najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog na sudu.

Griep je razjasnila i procedure koje se sprovode nakon potvrđivanja optužnice.

Prema njenim rečima, kada sudija za prethodni postupak potvrdi optužnicu i optuženi se pojavi pred sudom, postupak ulazi u pretkrivičnu fazu, gde se slučaj priprema za suđenje.

„Tokom ove faze, sudija za prethodni postupak osigurava da nema neopravdanih odlaganja u pokretanju postupka. Na primer, sudija za prethodni postupak može održati saslušanja ako je potrebno da se pripremi za postupak“, istakla je ona.

Kaže da, Specijalni tužilac mora izvesti dokaze za optužnicu.

Osobe koje tvrde da su pretrpele štetu od zločina navedenih u optužnici, mogu podneti zahtev da budu prihvaćene kao žrtve koje učestvuju u postupku, ukazala je  ona.

"Nakon priprema, sudija za prethodni postupak prosleđuje  predmet sudskom veću radi pokretanja sudskog postupka", rekla je Griep.

Do sada je Specijalizovano tužilaštvo podnelo tri optužnice sudu, a za sada nije poznat broj ljudi koji su uključeni.

Specijalno tužilaštvo je  24. juna saopštilo da se na jednoj od optućnica nalazi i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači i lider DPK Kadri veselji, koji je u dva mandata bio predsednik kosovske skupštine.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMTačiVeseljiSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva