:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2021   16:18

0

94

Sutra u Briselu samit predsednika parlamenata sa Zapadnog Balkana

Predsednik Narodne skupštine Srbije, Ivica Dačić, učestvovaće 28. juna samitu predsedvajućih parlamenata sa Zapadnog Balkana koji se, po drugi put, na inacijativu predsednika Evropskog parlamenta, Davida Sosolija održava u Briselu.

Drugi samit predsednika parlemanta sa Zapadnog Balkna okupće prededavajuće skupština Srbije, Albanije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i tzv Kosova, najavljeno je u Briselu.

Iz Evropskog parlamenta poručuju da će se razgovarati o ulozi narodnih skupština u procesu prširenja EU u post kovid periodu, a planiran je i sastanak predsednika parlamenata iz regiona sa poslanicma Spoljnopolitičkog odbora EP.

Predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, pred ovaj sastanka naglašava važnost parlamentarnog rada za proces reformi i proširenja na Zapadni Balkan.

"Ključno je ponovo potvrditi ulogu parlamenata zapadnog Balkana i EP-a u procesu proširenja EU, kao osnovnog preduslova za izgradnju snažnih demokratija, sposobnih za zajedničku evropsku budućnost. Ovo je još važnije nakon krize KOVID-19, koja je pred izazov stavila parlamente širom sveta", poručio je Sasoli.

Na samitu će učestvovati i predsednici parlamenata Portugala i Slovenije, koji predstavljaju trenutno i predstojeće rotirajuće predsedavanje Savetom EU.

Prvi samit predsednika parlamaenata sa Zapadnog Balkana i EP takođe održan je u Evropskom parlamentu 28. januara 2020. godine pod pokroviteljstvom predsednika EP, Davida Sašolija.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva