:

:

TV Most

Foto: commons.wikimedia.org

clock

April 02, 2015   12:05

0

159

Sutra nagrade na proslavi "rođendana" JDP-a

Ideja o osnivanju pozorišta nadnacionalnog karaktera rođena je posle Drugog svetskog rata, po umetničkom uzoru na čuveni ruski MHAT. U saradnji sa Bojanom Stupicom, arhitekta Momčilo Belobrk rekonstruisao je i dogradio postojeću zgradu pozorišta u Manježu za novi teatar - JDP. Uredbu o osnivanju novog pozorišta potpisao je 1947. Josip Broz Tito.

JDP je otvorio vrata za publiku 3. aprila 1948. godine premijernom predstavom "Kralj Betajnove".

Prvi direktor bio je Eli Finci, a umetnički rukovodilac u prvoj sezoni Bojan Stupica.

Članovi umetničkog ansambla odabrani su iz cele tadašnje Jugoslavije. Iz te prve postave još uvek na proslave Dana JDP-a dolazi Branka Veselinović, a Mira Stupica redovno šalje pozdrave kolegama.

JDP danas radi u potpuno rekonstruisanoj zgradi, koja je otvorena 2003. godine. Pored velike scene Ljuba Tadić, ima teatar Bojan Stupica i malu scenu Studio.

Član je Unije teatara Evrope, regionalne asocijacije NETA i Evropske teatarske konvencije.

Ovo pozorište slavne prošlosti i u aktuelnom periodu niže nagrade na domaćim i regionalnim festivalima i gostovanja širom sveta.

U 21. veku JDP je imao 380 gostovanja, na tri kontinenta u 19 država, kao i u 34 grada u Srbiji (od Kosovske Mitrovice do Sombora).

Za predstave i rad samog pozorišta, kao i za pojedinačna umetnička ostvarenja u predstavama JDP-a u ovom periodu osvojeno je više od 400 nagrada.

Na prošlogodišnjoj proslavi Dana JDP-a upravnica Tamara Vučković istakla je da je ta kuća zadržala visoke umetničke i profesionalne standarde sa kojima je osnovana i delovala proteklih decenija.

To je bio i poslednji "rođendan" u prisustvu nekadašnjeg dugogodišnjeg upravnika i umetničkog direktora JDP-a Jovana Ćirilova, koji je preminuo u novembru prošle godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva