:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2015   12:05

0

258

Sutra počinje Kustendorf

Posle zvaničnog otvaranja, reditelju Andreju Končalovskom biće uručena "Nagrada za buduće filmove", specijalno
priznanje festivala.

Pre svečanog otvaranja festivala, u Drvengradu će premijerno biti predstavljena izložba posvećena Andreju Končalovskom koju je specijalno za Kustendorf pripremio Filmski muzej iz Lođa.

Stvaralaštvo Končalovskog je predstavljeno jedistvenom kolekcijom arhivskih materijala koju čine filmski plakati, fotografije i kadrovi iz filmova koje je režirao.

Osmi Kustendorf ugostiće još jednog filmskog stvaraoca, iranskog reditelja Bahmana Gobadia (Bahman Gobadi).

Gobadi je autor jedne od priča iz omnibusa "Razgovori sa bogovima" koji će biti prikazan 23. januara. "Razgovori sa bogovima" donosi devet priča o veri iz vizure proslavljenih savremenih autora.

Bahman Gobadi će posle projekcije zajedno sa režiserima Vorikom Torntonom i Emirom Kusturicom, koji su takođe izneli svoj pogled na religiju u tom omnibusu, učestovati na radionici.

Bahman Gobadi autor je prvog dugometražnog filma na kurdskom jeziku u istoriji Irana "A Time for Drunken Horses" koji mu je doneo veliki broj međunarodnih priznanja.

Osmi Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf od 21. do 26. januara ugostiće renomirane filmske stvaraoce Andreja Končalovskog, Alfonsa Kuarona, Bertrana Taverniijea, Nikitu Mihalkova, Vorika Torntona, Adilkana Jeržanova i Bahmana Gobadija.

Međunarodni žiri koji će od 17 filmova proglasiti ovogodišnje dobitnike Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta,
čine direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleksa Garsija i
francuska filmska producentkinja Klodi Osar.

Nagradu za najbolju fotografiju "Vilko Filač" ove godine dodeliće švedski snimatelj mađarskog porekla Ištvan Borbaš i Goran Volarević, snimatelj slike iz Beograda.

U okviru programa "Savreme tendencije", direktor Kanskog festivalaa Tjeri Fremo predstaviće digitalno restaurirano izdanje filma Šarla Vanela "U noći".

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće nadaleko čuvenu atmosferu noćnog
života Kustendorfa.

U okviru tog programa nastupaće: rumunski dvanaestočlani orkestar Taraf de hajduks, srpska bluz gitaristkinja koja živi i stvara u Memfisu Ana Popović, ruska violinistkinja Aljona Bajeva, srpski rok sastav Partibrejkers i moldavski trubač Adam Stinga u pratnji NS Big Benda.

Osmi Kustendorf održaće se od 21. do 26. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji "Rasta international" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO, navodi se u saopštenju.

Izvor: Fonet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva