:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 08, 2015   12:05

0

126

Suzavac u kosovskom parlamentu

Samo što su se poslanici vratili u skupštinske klupe i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji nastavio sednicu, Kurti je bacio suzavac nakon čega se sala napunila dimom.

Neki od poslanika su imali problema sa disanjem, a poslanica DPK Fljora Brovina se zbog udisanja suzavca onesvestila i Hitna pomoć ju je prebacila u Klinički centar Priština.

Sednici su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je bio i predstavnik Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar koji se našao u dimu i koji je zatim u veoma teškom stanju izašao iz skupštine.

Mediji u Prištini javljaju da je i Žbogaru pozlilo.

Pre bacanja suzavca došlo je do koškanja između poslanika opozicije i vladajuće koalicije i u jednom trenutku poslanica Samopredeljenja Aljbuljena Hadžiju bacila je punu čašu vode u lice potpredsedniku Skupštine Kosova Džavid Haljitiju.

Međutim, iako u vanrednoj situaciji poslanici su nastavili sa dnevnim redom, usvajavši predviđene zakone za ovu sednicu, ali po ubrzanoj proceduri.

Nakon usvojenih zakona, Veselji je okončao rad skupštine.

Poslanici tri opozicoione političke stranke u Skupštini Kosova i danas su blokirali rad parlamenta ne dozvoljavajući da se priđe govornici, pa je predsednik parlamenta Kadri Veselji prekinuo sednicu.

Opozicioni poslanici nisu dozvolili da se sednica odvija po dnevnom redu, zviždali su u pištaljke, a u skupštinskom holu su skalpelom isekli zavese koje su pokrivala slike koje su to postavljene 2008.

Reč je o slikama Albanaca u narodnim nošnjama, koje su pokrivene na zahtev poslanika iz redova Srba.

Opozicija je blokirala parlament gotovo tri sedmice zahtevajući da kosovski premiejr Isa Mustafa povuče potpse sa sporazuma postignutih sa Beogradom krajem avgusta u Briselu, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Oni se protive i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Opozicija to čini uprkos upozorenja ambasadora SAD u Prištini da Amerika podržava briselske sporazume i formiranje ZSO i uveravanja premijera Mustafe da je reč o sporazumima koji su potpisani uz posredništvo EU, te da zbog toga nije moguće na njima bilo šta menjati.

Zbog takvog stava Mustafa je više puta gađan jajina, a kolona automobila u kojem se nalazio i njegov je kamenovana.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da bacanje suzavca u kosovskom parlamentu "nije ništa" prema onome što može da se očekuje u budućnosti.

Haradinaj je poručio da "nije ništa onesvešćivanje dve poslanice prema onom što će biti naše buduće delovanje", prenela je agencija Kosovapres.

Bacanje suzavca i pokušaji da se pištaljkama spreči održavanje sednice parlamenta izazvalo je izuzetnu uzemirenost Demokratskog saveza Kosova, člana vladajuće koalicije.

U saopštenju za medije se navodi da takvo nasilje "dovodi u pitanje životne interese građana i države Kosovo".

"Građani i institucije Kosova, kao mlade države, imaju potrebe za radom i angažovanjem. Opozicija treba da se odrekne nasilne blokade Skupštine i od primitivnog ponašanja. DSK podržava poslanike većine koji su hladnokrvno i dostojanstveno podneli nasilje izvršeno nad njima i zahvaljuje im na takvom ponašanju", kaže se u saopštenju.

Ta partija je iskazala duboko žaljenje zbog dovođenja u opasnost poslanica Skupštine Kosova Fljore Brovine i Blerte Deliju-Kodre, kojima je ukazana medicinska pomoć jer im je pozlilo od suzavca.

Šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova Adem Grabovci je današnje ponašanje poslanika opozicije ocenio kao deo borbe za nasilno preuzimanje vlasti.

Ponašanje opozicionih stranaka oštro je osudila i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Izvor: Tanjug, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva