:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2020   17:13

0

106

Švajcarska produžava vojnu misiju na Kosovu još tri godine

Švajcarska vlada i Nacionalni dom parlamenta žele da produže vojnu misiju za tri godine i povećaju broj na maksimum uz ocenu da je bezbednosna situacija na Kosovu i dalje napeta, prenosi RTK.

Kako je konstatovalo savezno veće, odnosni vlada te zemlje, bezbednosna situacija na Kosovu i Zapadnom Balkanu se pogoršala.

Oni zbog toga, navodi se u tekstu, žele da produže misiju švajcarske vojske na Kosovu do kraja 2023. i da se vrate na maksimalan broj od 195 vojnika.

Kao i ranije, u slučaju rastuće pretnje, kontingent bi se mogao povećati za 20 ljudi koji bi služili najviše četiri meseca.

U četvrtak je Nacionalni dom usvojio predlog sa 108 glasova za, 48 protiv i 30 uzdržanih, a taj Dom je doneo odluku na osnovu  preporuka  komisije za spoljnu politiku i bezbednost.

Većina smatra da politička i bezbednosna situacija na Kosovu još uvek zahteva prisustvo Kfora, zbog činjenice da Kosovo još uvek nije u stanju da garantuje bezbednost svim građanima.

Sa druge strane "zeleni" su među protivnicima nastavka misije.

"Kosovu je potrebna podrška za izgradnju demokratskih struktura, a ne oružje", rekla je poslanica Nacionalne partije zelenih Mariona Šlater i dodala da misija traje predugo, čineći tako Kosovo zavisnim od švajcarske vojske.

Takođe, poslanik SVP Erik Hes je rekao da "vojska Švajcarske nema šta da radi u inostranstvu", navodi se u tekstu.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva