:

:

TV Most

Foto: Gračanica online

clock

Januar 25, 2021   16:51

0

164

Švajcarski Karitas i Opština Novo Brdo za smanjenje siromaštva

Danas je u kabinetu gradonačelnika opštine Novo Brdo potipsan Sporazum za jačanje tržišnih aktera i lanaca vrednosti za promociju poljoprivredne proizvodnje, prerade i smanjenja siromaštva u Novom Brdu. Predsednik opštine Novo Brdo je zajedno sa predstavnikom Švajcarskog KARITAS-a (CaCH) Gerhardom Schaumbergerom potpisao gore navedeni Sporazum i tim povodom je u zgradi opštine organizovan radni sastanak.

Švajcarska organizacija KARITAS u saradnji sa opštinom će prema istraživanjima i analizama nedostataka lanaca vrednosti obezbediti finansijska sredstva tržišnim akterima odabranih poljoprivrednih sektora za povećanje proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta, poboljšanje infrastrukture i zapošljavanje. Cilj projekta je, dakle, promocija održivijih i inkluzivnijih tržišnih sistema kroz sve veće učešće proizvođača I tržišnih aktera i povećanje njihovog prihoda i produktivnosti, doprinoseći na taj način smanjenju siromaštva za ruralno stanovništvo, a posebno žene i marginalizovane grupe u našoj opštini.

Na osnovu zahteva tržišta I temeljne analize, identifikovana tri tržišna sistema kao poljoprivredni podsektori koji imaju dovoljno potencijala za ekonomski, ekološki, rodno osetljiv rast:

- nedrveni šumski proizvodi, lekovite I aromatične biljke,

- bobičasto voće (maline, jagode, borovnice),

- domaća prerada povrća.​

KiMNovo BrdoKaritas

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva