:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 27, 2019   14:23

0

265

Svaka naša priča o Holokaustu počinje u Jasenovcu

Svaka naša priča o Holokaustu počinje u Jasenovcu, rekao je povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar, episkop Pakračko-slavonski Jovan (Ćulibrk).

"Jasenovac je jedinstven među svim logorima i svim stratištima Drugog svetskog rata. On je strašniji i od Aušvica i od Treblinke, jer se ovde ubijani morao suočiti s ličnom mržnjom svoga ubice. To nije bila fabrika smrti kao Aušvic, jer prosečan esesovac nije imao ništa sa žrtvom, osim da sprovede one koji su dolazili vozovima do gasne komore. Ovde je ubica ubijao lično. I drugo, Jasenovac je jedini logor smrti čije glavne žrtve nisu bile Jevreji", kazao je episkop Jovan.

Na pitanje kako u kontekstu Holokausta dožživljava svoju službu crkvi i narodu u Jasenovcu, vladika Jovan odgovorio je - kao da služim na grobu.

"Kad odemo na mesta stradanja Srba pustimo tišinu da zavlada i svaki dan kao da je Velika subota - kao da će sad ispod zemlje da proključa vaskrsenje", kazao je.

On je u emisiji "Sedmica" Radio Beograda upozorio na opasnost revizionizma i negiranja zločina.

"Poricanje Holokausta je veoma opasno jer je to deo mejnstrima, državnog narativa koji govori o Holokaustu. Zbog toga je jako važno što će na Sajmištu biti memorijal države Srbije svim žrtvama Holokausta", rekao je vladika Jovan.

Poricanje i revizionizam u Hrvatskoj su onoliko opasni koliko se tim ljudima dozvoli pristup u mejnstrim medije i politički život, naveo je i dodao da je nažalost, sam revizionizam u Hrvatskoj samo deo revizionizma u svetu.

"Jasenovac je već tri godine na svetskoj listi ugrožene baštine Holokausta upravo zbog pojave revizionizma u Hrvatskoj", rekao je vladika Jovan.

Izvor: Танјуг

JasenovacHolokaustĆulibrk
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva