:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 08, 2019   14:22

0

96

Svaki šesti par u Srbiji ima problem sa ostvarivanjem roditeljstva

Ove godine u Srbiji je rođeno više beba nego prethodne godine. O trošku države urađeno skoro 4.000 postupaka vantelesne oplodnje. Taj postupak obavlja se u pet državnih i 11 privatnih ustanova. Srbija je dobila i banku reproduktivnih ćelija.

Prof. dr Saša Kadija, zamenica direktora Klinike za ginekologiju i akušertsvo KCS-a navodi za RTS da svaki šesti par u Srbiji ima problema sa ostvarivanjem roditeljstva.

"Naročito nakon 36 godine taj problem postaje još veći jer se tada uključuje i faktor vreme, svaki dan koji prođe ne možemo da vratimo, tako da je Ministarstvo zdravlja odnosno Republika Srbija učinila mnogo da se pomogne u toj borbi za rešavanje problema infertiliteta", objašnjava Kadija.

Dodaje da je najbolji period za ostvarivanje trudnoće između 24 i 35 godine, a da je starosna granica za žene koje ulaze u proces biomedicinski potpomognute oplodnje 42 godine. 

Govoreći o banci reproduktivnih ćelija navodi da ima donora. "Banka je, u stvari, nacionalni projekat, ona je mesto gde se ne samo čuvaju nego se vrši i selekcija, prijem i obrada potencijalnih donora odnosno reproduktivnih ćelija i embriona", navodi Kadija.

Na Klinici je, po njenim rečima, ostvareno više od dve stotine postupaka medicinski potpomognute oplodnje. "Ove godine smo uspeli da ostvarimo preko dvesta postupaka medicinski potpomognute oplodnje, jedan deo postupaka bio je iz zamrznutih embriona. Procenat uspešnosti je oko 40 odsto, a iz postupaka insiminacije je 12 odsto", objašnjava Kadija.

Do kraja godine u Domovim azdravlja Savski venac i Novi Beograd otvaraju se prva savetovališta za vantelesnu oplodnju, a svi parovi koji žele da postanu roditelji mogu da dobiju informacije na besplatan broj telefona – 080 333 030.

Najniži prirodni priraštaj je u Boljevcu i Rekovcu, Babušnici i Topoli, a najviši u – Nišu, Tutinu i Novom Pazaru.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva