:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2019   16:24

0

176

Svako ugrožavanje imovine SPC u Crnoj Gori bi pokvarilo odnose

Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori bi neminovno vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dve zemlje i zato molim vlasti ili većinu u Crnoj Gori da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmeren, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje šta misli o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori koji je usmeren na otimanje imovine srpske crkve u toj zemlji.

"Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu uCrnoj Gori. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori", istakao je Vučić.

Kaže da je predloženi akt loše rešenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahteva.

"Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa CG, već da gradimo dobre odnose sa CG, imam molbu prema vlastima ili većini uCrnoj Gori da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja, jer srpska Crkva vekovima postoji na tom tlu i ona nije zaštita i utočište ne samo srpskom narodu, već i onima koji se osećaju Crnogorcima i pripadnicima drugih naroda ili nacionalnosti", poručio je Vučić.

"To je mnogo više od svega i zato moja molba vlastima uCrnoj Gori, ako žele da je čuju i usliše. A, ako ne, to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti u skladu sa tim da se ponašamo".

Takva odluka, naime, kako je ukazao predsednik, u značajnoj meri bi pokvarila vrlo pristojne i dobre odnose, koje Srbija i Crna Gora danas imaju.

"Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori bi neminovno vodilo stvaranju loših odnosa, a tome se niti nadam, niti to želim, već želim najbolje odnose Srbije sa Crnom Gorom", zaključio je Vučić.

Selaković izneo lični stav i govorio o Crnoj Gori u prošlosti

Vučić je rekao da izjava njegovog generalnog sekretara Nikole Selakovića o Crnoj Gori nije na fer način preneta, te da je Selaković jasno rekao da ne govori o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da iznosi lični stav.

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu Selakovića, ukazao da nije gledao emisiju u kojoj je on govorio, već da je video samo vesti na agencijama.

„U regionalnim medijima sam, međutim, video neku vrstu hajke. Nisu na fer način preneli šta je Selaković rekao. Nije istina da je govorio o današnjem stanju, već o prošlosti i ogradio se da je to njegov lični stav kao pravnog istoričara", objasnio je on.

Vučić je, međutim, podsetio da je Crna Gora postala nezavisna 2006. godine, a pre toga su, kaže, vlastodršci u Beogradu, Beogradskim sporazumom, pogazili Ustav.

„Sa Havijerom Solanom su potpisali Beogradski sporazum i razorili SRJ, i bez ikakvog referenduma prešli sa federacije na konfederaciju. Potom je došlo i do otcepljenja usled užasno vođenje kampanje iz Beograda, i kao da su mnogi međunarodni faktori učestvovali u dogovoru da se Crna Gora odvoji", rekao je on.

Dodao je da su sposobnosti naših vlasti bile takve da je samo dve godine kasnije i Priština jednostrano proglasila nezavisnost.

„Gubili smo jedno za drugim. Danas mi poštujemo Crnu Goru kao državu, i želimo da imamo dobre odnose sa svim njenim građanima", podvukao je Vučić.

Vlada Crne Gore Vučiću: Sami donosimo svoje odluke

Crnogorska vlada saopštila je danas, nakon što je Vučić pozvao Crnu Goru da ne usvaja predlog Zakona o slobodi veroispovesti, da niti Podgorica "kreira" zakonodavne aktivnosti Srbije, pa neće ni Srbija crnogorske.

"Zahvaljujemo se predsedniku Vučiću na savetima. Ali ga podsećamo i ovim povodom da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u celini", naveli su u Vladi Crne Gore za CdM.me.

Služba za odnose s javnošću crnogorske vlade je navela i da ne želi da kreira zakonodavni okvir ni jedne strane države i da ne dopušta bilo kome da kreira njihov sistem.

"Mi nemamo niti ćemo imati ambicije da utičemo na zakonodavnu aktivnost države Srbije niti ćemo dozvoliti bilo kome pa ni Srbiji da utiče na naše odluke", navode u crnogorskoj vladi.

Bez Pariza smo u glibu

Vučić je izjavio da ako sastanka u Parizu bude, Srbija će biti u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, u još težoj, "u još težem glibu", ali da će u teškoj situaciji biti i ceo region.

Vučić je najavio da će u narednih deset dana razgovarati sa nekim od visokih funkcionera SAD i ukazati im kakvo je nasleđa ostavila administracija Bila Klinton i Medlin Olbrajt u regionu.

"Ponovo ću, u pisanom obliku pozvati Donalda Trampa da poseti Srbiju. Pokušaću da razgovaram sa nekim od najbližih saradnika i tražim podršku za kompromisno rešenje", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je dodao da je Amerika uz Kosovo i da će ga štiti, kao i Nemačka i zemlje Kvinte.

"Utoliko je naš problem veći i teži. Jedna mala Srbija, kada je snažna, čvrsta, ima ugled, može da postiže ograničene, ali određene rezultate", rekao je Vučić.

Upitan o Balkanskoj uniji, on je rekao da je Srbija uvek bila "za", u smislu regionalne ekonomske zone, uklanjanja granica i bržeg protoka roba i usluga.

Prema njegovim rečima, Balkanska unija je "spasonosno rešenje" za Srbiju, ali i druge u regionu.

On je rekao da se zemlje iz regiona "plaše Srbije kao nekog hegemona" i da bi Srbija regionalnu zonu mogla da iskoristi za svoju dominaciju, dok Srbija samo hoće da normalno prolazi i trguje.

Vučić je upitao i o kakvoj se Balkanskoj uniji priča, kada su takse Prištine i dalje na snazi i onemogućena je slobodna trgovina.

Izvor: Танјуг

VučićSPCCrna GoraSelaković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva