:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 30, 2019   15:03

0

266

Sve bolja privredna saradnja Srbije i Belgije, razmena 600 miliona evra

Privredna saradnja Srbije i Belgije u proteklim godinama jača, a ove godine vrednost robne razmene premašiće 600 miliona evra.

Sa seminara "Mogućnosti unapređenja poslovanja srpskih kompanija sa Belgijom" u organizaciji Privredne komore Srbije i Trgovinskog odeljenja Ambasade Belgije, a u saradnji sa belgijsko-srpskom poslovnom asocijacijom, poslata je poruka da je važno da belgijske kompanije budu prisutne na srpskom tržištu.

U 2018. godini zabeležen je najveći rast robne razmene između dve zemlje, a ukupno je iznosila 581,6 miliona evra.

Trend rasta uvoza i izvoza nastavlja da ide u pozitivnom smeru, kaže direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS, Jelena Jovanović.

Smatra da je napravljen značajan pomak u kretanju robne razmene dve zemlje i navodi da je za osam meseci ove godine zabeležen rast od 10 odsto u odnosu na isti period lane.

Jovanović navodi da je deficit na srpskoj strani.

Ambasador Belgije u Srbiji Koen Adam poručio je da srpska i belgijska strana u velikom broju sfera mogu zajednički da deluju radi poboljšanja poslovanja između dve zemlje.

"Vrlo je važno da belgijske kompanije budu prisutne na srpskom tržištu i smatram da u mnogo sfera možemo da učinimo zajedničke napore, jer imamo puno toga da podelimo u sektoru inovacija i tehnologije", izjavio je Adam.

Na teritoriji Srbije posluje 130 belgijskih kompanija, a Belgija je po obimu investiranja u našu zemlju na 30. mestu.

Srbija u Belgiju izvozi najviše zamrznuto voće i povrće, kablove, dok uvozi širok spektar proizvoda, od duvana preko farmaceutskih i hemijskih proizvoda...

Najveći broj investicija iz Belgije u našu zemlju je u prehrambenom, metalskom i građevinskom sektoru.

Izvor: Танјуг

SrbijaBelgijaprivredna saradnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva