:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 23, 2020   17:49

0

159

Sve više opština uvodi vanrednu situaciju zbog poplava

Zbog rasta vodostaja i poplava, vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Ivanjici, Kraljevu, Ljigu, Mionici, Koceljevi i Vladimircima. Poplavljeno je više od 700 domaćinstava u Ljuboviji, a reka Ljuboviđa je srušila dva mosta. Evakuisano više stotina osoba. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. Raste vodostaj reka i u Pomoravlju.

Opštinski štabovi za krizne situacije u Koceljevi i Vladimircima proglasili su vanredne situacije zbog izlivanja vodotokova drugog reda na području tih opština.

U obe opštine nabujala voda još nije ugrozila domaćinstva, a poplavljena su područja oko korita tih reka na kojima se nalazi poljoprivredno zemljište.

U Koceljevi najveći problem pravi reka Tamnava, dok se u Vladimircima izlila reka Dobrava.

Nagli porast vodostaja reka u Pomoravlju


Zbog kiše koja u Pomoravlju pada 24 sata manjim i jačim intenzitetom, ali i padavina proteklih dana došlo je do naglog rasta vodostaja na rekama uključujući i Veliku Moravu.

Vodostaj je znatno porastao od noćas, ali su reke sve u koritima i nema opasnosti od izlivanja. Sve službe su obaveštene i u pripravnosti ako zatreba, a situacija se prati, rečeno je T a n j u g u u Opštinskim štabovima za vanredne situacije.

Vodostaj Belice i Lugomira kod Jagodine je porastao za 140 i 113 centimetara, Crnice kod Paraćina 97, Reasave kod srednjovekovnog manastira Manasije u Despotovcu 148 centimetara.

Ove reke su u maju 2014. godine u ovim gradovima i Svilajncu izazvale katastrofalne poplave.

I vodostaj Velike Morave je u velikom porastu a prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) je da će i dalje rasti. Do sutra će, prognoza je, kod Vravarina vodostaj Velike Morave biti veći za 80 centimetara, kod Ćuprije 90, Bagrdana kod Jagodine 120 centimetara.

Stefanović: Situacija povoljnija


Ministar Nebojša Stefanović je obišao Osečinu i rekao da je većina vodotokova u Srbiji trenutno u opadanju i da u ovom trenutku imamo povoljniju situaciju nego pre nekoliko sati.

"Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje se smanjenje padavina, što znači da bi u naredna 24 sata trebalo da imamo daleko bolju situaciju, odnosno da ćemo moći da kažemo da je opasnost iza nas", rekao je Stefanović.

I u Ljigu vanredna situacija


U Ljigu je proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji te opštine, a obilne padavine pričinile su materijalnu štetu na poljoprivrednom zemljištu, usevima, lokalnim i regionalnim putevima, mostovima i pomoćnim objektima u okolnim selima, kaže predsednik Opštine Ljig Dragan Lazarević i navodi da stanovništvo nije ugroženo.

On je za T a n j u g  rekao da je pokrenuto i nekoliko klizišta, ali da je, za sada, situacija pod kontrolom.

Naveo je da su se velike količine padavine u Čačku i Gornjem Milanovcu slile do Ljiga, a da je trentuno nivo istoimene reke u opadanju.

Lazarević kaže da su se jutros u opštini Ljig izlile reke Ljig i Kačer koje su napravile štetu na poljoprivrednom zemljištu i na usevima.

Meštani Arilja tvrde da je situacija gora nego pre šest godina


U naselju Grdovići, u Arilju, desetine kuća su pod vodom. Uništeni su usevi, malinjaci, domovi.

Voda u Arilju je stigla na 200 metara od zgrade opštine Arilje.

Do sada je evakuisano 300 ljudi, podižu se nasipi i uklanjaju nanosi. Iz opštine tvrde da će hrana biti obezbeđena za sve ugrožene.

Meštani tvrde da je situacija sada teža nego pre šest godina.

Brnabić: Na terenu sva raspoloživa oprema i ljudstvo


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je nakon sednice Kriznog štaba da je vanredna situacija proglašena u 12 lokalnih samouprava.

Na terenu je sva raspoloživa oprema i ljudstvo, kaže premijerka navodeći da će Vlada pomoći građanima u saniranju štete što pre.

Očekujemo da situacija tokom noći bude bolja, navodi Brnabićeva. 

Izvor: RTS

poplave
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva