:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Novembar 28, 2019   13:01

0

303

Svečana akademija na Dan mitrovačke Gimnazije: Pun vek predane prosvetne delatnosti

Svečanom akademijom, u nedelju 1. decembra, biće obeleženo sto godina prosvetne delatnosti kosovskomitrovačke Gimnazije. Akademija će biti održana u Zvečanu, u Domu kulture Trepča, od 18 časova.

Program obeležavanja jednog veka postojanja ove srednjoškolske ustanove, počeo je još u martu mesecu, i počev od tada, svakog meseca,. Gimnazijalci su sa svojim profesorima,  organizovali po jedan kulturno – umetnički ili sportski događaj, da bi od novembra intenzivirali program, i  počeli da se predstavljaju publici sa po jednim događajem nedeljno.

Poetsko veče, Gimnazijski kabare, kviz,  turnir u odbojci, pozorišna predstava, turnir u šahu, u kanterstrajku i na kraju Svečana akademija.

„ Gimnazija je sa radom počela 1. decembra 1919.  Pre toga upis je izvršio profesor Midžević, a 12. novembra na dužnost direktora škole, dolazi Avram Popović koji kompletira školu  i zvanično, sa radom su počeli 1. decembra 1919“ kaže direktor Gimnazije Slobodan Mihajlović, gostujući u emisiji Mitrovica na dlanu Radio Kosovske Mitrovice.

Interesovanje đaka za ovu srednju školu, tradicionalno je izvanredno, a naročito je to došlo do izražaja  prošle školske godina, kada se pri Gimnaziji otvara IT smer.

„Interesovanje je odlično i naši đaci uspešno polažu prijemne ispite koji za IT smer nisu nimalo jednostavni. Planiramo da naredne godine upišemo još jednu, treću generaciju đaka na ovom smeru. Pored njega,  tu su  prirodno-matematički i društveno-jezički smer, koji odlično funkcionišu  i jedino merilo uspeha našeg rada zapravo, jeste činjenica da naši đaci bez problema polažu prijemne ispite na svim fakultetima“ dodaje Mihajlović.

Uslovi u kojima se nastava realizuje, sada su više nego zadovoljavajući, kaže Mihajlović i napominje da je za naredni period glavni zadatak rukovodstva škole da formira kabinet biologije. Opremu, preparate i ostala potrebna učila imaju, ali glavni problem je obezbediti adekvatan prostor, u ionako skučenim uslovima, jer, podsetimo, pod krovom Srednje tehničke škole „Mihajlo Petrović Alas“, nastavu od 1999. godine izvode četiri srednje škole i dva fakulteta.

Profesor Mihajlović je pozvao sve nekadašnje, sadašnje ali i buduće Gimnazijalce da u nedelju dođu na Akademiju i podele radost dugovečnosti ove najstarije srenjoškolske institucije na području grada, i šire.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMKosovska MitrovicaGimnazija

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva