:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Septembar 14, 2021   21:32

0

166

Svečana akademija povodom Dana jedinstva u Banjaluci VIDEO

Ministarka za rad, zapošljevanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da je srpski narod jedan i nedeljiv, kao i da su prošlost i budućnost srpskog naroda zajedničke.

 

Ona je to rekla na svečanoj akademiji povodom Dana jedinstva slobode i nacionalne zastave ispred Hrama Hrista spasitelja u Banjaluci ističući da se 15. septembar slavi kao dan jedinstva, slobode i srpske zastave uz poruku da ovaj praznik obeležavaju svi Srbi u svetu.

“Danas slavimo jedinstvo, slobodu za šta smo se borili i za šta smo se uvek borili. Slaveći kao što je Aleksndar Vučić rekao Srbi će pokazati da su isti narod jednog jezika, porekla, običaja i tradicije i velkovnih težnji za očuvanje svoje slobode”, rekla je Kisić Tepavčević koja je na akademiji govorila kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je istakla da je sve što je Vlada do sada uradila bilo za dobrobit srpskog naroda.

“Kao izaslanik Aleksandra Vučića prenosim vam iskrene čestitke sa iskrenim žemljama da uspemo u očuvanju identiteta u BIH i da se očuva ćirilično pismo. Neka žive Srbija i Republika Srpska, živeo srpski narod”, rekla je ministarka.

Srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik naveo je da je Dan srpskog jedinstva nešto što su drugi dugo pokušavali da spreče, ali da je ponosan što pripada onima, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji su uspeli da dođu do ovog dana.

“Kjlučna srpska reč su sloboda i jedinstvo. Sloboda koju smo uvek osvajali ali koju smo delili sa drugima verujući da i drugi uživaju u njoj. Naivno verujući da oslobađamo Hrvate,Slovence i druge i verujući da oni na isti način doživljavaju to oslobađanje u Prvom svetskom ratu. Mi smo tu slobodu delili zaneseni idejom bratstva. To je njima bio samo istorijski predah da bi na kraju veka udarili po nama i pokušali da nas stave na crnu stranu istorije”, rekao je Dodik.

On je podsetio da će u sredu Skupštine Srbije i Republike Srpske usvojiti zakon koji je u teskstu isti, a koji se odnosi na zaštitu ćirilice.

„Da bismo uspeli u tome bilo je potrebno da učinimo nemoguće. SPC je učinila sve da svojom misijom očuva naš identitet, jezik, pismo, krsnu slavu i taj identitet nam je omogućio da na ovaj način obeležavamo. Da nije bilo SPC srpski identitet bi bio izgubljen još u vreme turske okupacije“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima postignuto nikad veće jedionstvo RS i SPC se neće nikada napustiti i dodao da je srpsko jedinstvo preteča težnji Srba u BIH.

„Srpsko jedinstvo podrazumeva okupljanje oko vrednosti. Danas u RS možemo da se pohvalimo sa mnogo stvari. RS postiže izvanredne rezultate u ekonomiji. Imamo više prihode, rekordan broj zaposlenih, najveću stopu pokrivenosti uvozom i izvozom... „, rekao je Dodik.

Dodao je da je saradnja sa Srbijom nikad veća i da se ostvaruje zahvaljujući ljudima okupljenim oko predsednika Vučića, "te markantne figure koji je doprineo da je Srbija uvaženi faktor evropskih i svetskih dešavanja".

"I mi pomažemo Srbiji našim postojanjem ovde, gde su mnogi pokušali da nas potisnu oduzimajući nam nadležnosti. Naš jedini napredak je moguć ako smo u okviru srpskog jedinstva“, rekao je Dodik.

On je konstatovao da sa jakom Srbijom i jakom Republikom Srpskom drugi imaju problema, te da "kad je Vučić digao Srbiju svi su se digli protiv nje".

„Idemo dalje uživajući slobodu i ponosni na svoju zastavu. Neka ovo bude vek našeg ujedinjenja“, zaključio je Dodik.

Predsednica RS Željka Cvijanović istakla je da je istorija svih naroda protkana iskušenjima, ali da nijednom narodu nije kao sunarodnicima koji su na leđima izneli brojne bitke.

“Današnji dan obeležava se drugu godinu zaredom u čast srpske vojske u Prvom svetskom ratu. O posvećenosti najbolje govori što je vojska za 45 dana prešla vi[e od 600 km. Srpska trobojka opet se zavijorila u oslobođenoj zemlji. Ovi junaci nama su ostavili neprocenjive lekcije, a jedna od najvažnijih je jedinstvo”, rekla je Cvijanović.

Naglasila je da je zaštita identiteta važna bez namere da se bilo ko ošteti.

“Naprotiv želimo mir i prosperitet. Saradnja sa Srbijom je intenzivnija nego pre. Bez obzira na opstrukcije iz Sarajeva nastavićemo sa strateški važnim projektima i nećemo nikoga pitati ni u Sarajevu ni u svetu da li ćemo obeležavati stradanje naroda u Gradištu i Jasenovcu. Ovaj praznik treba da nas podseti na najslavnije stranice na[e istorije”, rekla je Cvijanović.

Na akademiji je izveden prigodan kulturno umetnički program, a među zvanicama bili su predstavnici Srpske, Srbije, predstavnici SPC i brojni građani koji su se okupili na platou kod Hrama Hrista Spasitelja.

Izvor: T a n j u g, TV Most, RTRS

BanjalukaDan srpskog jedinstvaDarija Kisić TepavčevićSvečana akademijaMilorad DodikŽeljka Cvijanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva