:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 03, 2021   19:24

0

107

Svečana akademija povodom Dana vojnih veterana

Povodom 4. decembra - Dana vojnih veterana u Domu Garde na Topčideru održana svečana akademija. Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Suzana Paunović, ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministar Nebojša Stefanović je, na početku obraćanja, zahvalio porodicama Tepić, Nikitović i Mirković što su svojim prisustvom obeležili ovaj veoma značajan svečani dan u kome ponosno držimo podignutu glavu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Ovaj dan obeležavamo na spomen iz 1912. godine, kada je gotovo 400.000 vojnika naše zemlje tada dobilo status, odnosno, zvanje "stari ratnik", modernim jezikom to bi bilo ono što mi danas nazivamo veteran. Status, zvanje koje se iznedrilo prvi put u to vreme, u vreme kada je naša Srbija vodila ratove, ne samo za svoju slobodu već rekao bih i za svoj opstanak", istakao je Stefanović.

Ministar odbrane je podsetio na  segment iz pisma jednog srpskog oficira iz te godine sa bojnog polja kod Bitolja, koji je objavljen u tadašnjoj našoj štampi, a koje je uputio svojoj sestri.

"Iako je pismo iz 1912. mislim da bi moglo da se odnosi na svakog vojnika, na svaki period i na svaku situaciju kada je naša Srbija branila slobodu. On u pismu opisuje kako su tri dana spavali pred Prilepom na snegu bez pokrivača i vatre na temperaturi 12 ispod nule, za sva tri dana pojeli samo po parče hleba, a zatim u vodi kod Bitolja dva dana gazeći reku do grudi i tako mokri krenuli u boj i on kaže: ne možeš da pojmiš našeg vojnika", rekao je ministar. 

"Hrabar je kao lav, izdržljiv je kao čelik, zar bi mi oficiri mogli biti kukavice kad je naš svaki vojnih junak, njega je trebalo videti kod Bitolja kad po najvećoj kiši artiljerijske i pešačke vatre gaze reku, razlivenu, brzu 56 metara u sekundi, duboku do guše, ide napred držeći se ruku za ruku, puštajući svog druga koji pada pogođen neprijateljskim tanetom i hvatajući onog sledećeg lišen mogućnosti da u vodi do guše upotrebi svoju silnu i sigurnu pušku i ne pomišlja da ide nazad. Silni su, to samo onaj zna koji im je komandovao. Ko ima ovakvu vojsku pobediće ceo svet", naglasio je Stefanović.

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Suzana Paunović, čestitala je praznik Dan vojnih veterana, ističući da je u svojoj dugoj i bogatoj istoriji Srbija prolazila kroz različite periode, menjala se, jačala i bogatila.

"Sa svojom zemljom jačala je i stasavala i njena vojska, koja je danas, sa ponosom to možemo istaći, pravo ogledalo kako se tradicija može uklopiti u savremene tokove života, a da se ne izgubi suština. A suština je ljubav prema otadžbini, ponos na ono ko smo, odakle smo i nepokornost koja je oduvek bila svojstvena našem narodu", istakla je Paunović.

Izvor: RTS

Dan vojnih veteranaakademijaMojsilovićStefanovićPaunović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva