:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2019   20:40

0

213

Svečana akademija povodom osam vekova autokefalnosti SPC

Povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, večeras se u beogradskom Sava centru održava svečana akademija, pod nazivom "Zavet Svetoga Save".

Svečanosti, pored poglavara SPC patrijarha Irineja, prisustvuju i predsednik Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prisustvuju i predstavnici i članovi narodnih skupština i vlada Srbije i Republike Srpske, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici diplomatskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, političkih stranaka, Univerziteta, organizacija, društvenih i kulturnih ustanova.

Ordenom Svetog Save - visokim priznanjem Srpske pravoslavne crkve, biće odlikovani patrijarh Irinej, predsednik Vučić i Milorad Dodik.

Na početku svečanosti, episkop niški Arsenije pročitao je poruke patrijarha Irineja iz poslanice povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

Svečana akademija održava se u okviru centralne proslave jubileja SPC, a na njoj će u pesmi, slici, drami biti dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Centralna proslava jubileja SPC-a u Srbiji počela je u nedelju liturgijom u manastiru Žiča uz prisustvo pet hiljada vernika.

Zatim je danas, u Pećkoj patrijaršiji, služena svečana arhijerejska liturgija kojoj je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH.

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC", koja će trajati do 9. decembra.

Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima - u Americi, Australiji, Novom Zelandu, u zapadnoj Evropi...

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla I Carigradskog za "arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja", a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija.

Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

Jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Vučića.

Izvor: Танјуг

SPCakademija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva