:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Jun 27, 2015   16:25

0

172

Svečana Vidovdanska sednica održana u Gračanici

Predsednik privremenog organa opštine Priština Ljubinko Karadžić podsetio je u svom govoru na važnost očuvanja tradicije i proslave ovog velikog praznika sa srpski narod, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Drugu godinu za redom Skupština grada Prištine i Opština Gračanica zajedno održavaju Svečanu Vidovdansku sednicu u duhu zajedništva i jedinstva. Mi danas slavimo ono što je svetije od najsvetijeg, važnije od najvažnijeg. Slavimo uspomenu na Kosovsku bitku. To je datum koji simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog herojstva. To je datum koji simbolizuje trenutak kada smo prevazišli međusobne sukobe i neslogu. Srpski narod je oduvek imao san o slobodarstvu. San o životu pod slobodnim Suncem. Taj san sanjamo mi na Kosmetu i naša proterana braća i sestre“, rekao je Karadžić.

Prisutnima u sali obratio se i gradonačelnik opštine Gračanica Vladeta Kostić:

„Vidovdan je za Srbe jedan od najvećih praznika. To je spomen jedne od najvećih bitaka Evrope u srednjem veku. Zli jezici kažu da Srbi Vidovdan slave kao dan svog poraz. Naprotiv, te godine na Gazimestanu se stradalo za veru,pravdu i istinu. Kosovski zavet nema značaj samo za nas Srbe nego i šire, i za Evropu i za citav svet. I danad branimo pravo na istinu i pravdu, branimo pravo na veru, i sa nama je brani i crkva. Srećan vam Vidovdan!“, poručio je Kostić.

Vladika Eparhije raško-prizrenske Teodosije čestitao je predstojeći praznik i poželeo vernicima da Vidovdan na ovim prostorima proslavljaju vekovima.

„Evo nas na pragu Vidovdana i ove godine. evo nas ponovo u Gračanici kada treba da proslavimo jedan od najznačajnijih praznika srpskog naroda. Svako ko je Srbin seti se, bar pred ovaj praznik, kosovskog zaveta i svetog kneza Lazara i svih vojnika koji su život položili za krst časni i slobodu zlatnu. Kosovski zavet je utemeljen na svetom jevanđelju. Onaj koji se vodi rečima Gospoda, kako je to činio i sveti knez Lazar, koji je za Gospoda poginuo, za veru i slobodu svog naroda sačuvao je svoj život za večnost u carstvu Božijem“, poručio je vladika Teodosije.

Svečanu sednicu organizovali su Skupština grada Priština i opština Gračanica.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva