:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Februar 26, 2020   20:52

0

252

Svečani ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju UN u CAR

Deseta grupa pripadnika Vojske Srbije ispraćena je u misiju Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici, gde će narednih šest meseci biti angažovani u medicinskom zbrinjavanju. Razlikuju se od prethodnih, jer će zadatke izvršavati kao samostalna i samoodrživa srpska bolnica.

Put Centralnoafričke Republike uskoro će poći 72 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji će biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u operaciji MINUSCA u narednih šest meseci.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su svečanom ispraćaju u kasarni "Banjica 2" u Beogradu.

Vulin je u obraćanju istakao da "već deseti put šaljemo one koje volimo, one na koje smo ponosni i već deseti put oni odlaze da ublaže patnju i bol tamo gde mogu i da donesu mir".

"Srbija zna kako je to kada je zemlja rastrgnuta ratom, Srbija zna šta znači mržnja, Srbija zna šta znači ljudska patnja. Verovatno zato i ne samo zato naše pripadnike toliko visoko cene gde god da odu. Mi razumemo ljudsku patnju i ljudsku muku. Ne šaljemo mi samo vrhunske profesionalce, što svaki naš pripadnik bez svake sumnje jeste. Mi šaljemo dobre ljude, ljude koji razumeju kako je to kada patiš i kako je to kada očekuješ pomoć od nekoga kome ne znaš ni ime, ni naciju, ni jezik. Ali kada daš pomoć, zapamtiće ti i ime i jezik i naciju", naglasio je Vulin.

Već tradicionalno, na današnjoj svečanosti, ministar odbrane predao je zastavu Republike Srbije komandantu srpskog kontingenta kapetanu bojnog broda Ljubiši Markoviću, koji je, tom prilikom, istakao da će pripadnici kontingenta sa ponosom i čašću nositi zastavu Republike Srbije u Centralnoafričkoj Republici.

Komandant kontingenta kapetan bojnog broda Ljubiša Marković naglasio je da će biti teško održati standarde koje su postavili pripadnici Vojske Srbije u prethodnih devet rotacija.

"Naš zadatak je da lečimo pripadnike UN, koji su raspoređeni u Centraloafričkoj Republici. Potrudićemo se i siguran sam da ćemo uspeti da opravdamo ukazano poverenje i očekivanja", rekao je komandant kontingenta kapetan bojnog broda Marković.

"Novi kvalitet vojske" 


Kako je istakao komandant vojne bolnice potpukovnik dr Danilo Joković, zadatak vojne bolnice je da pruži kontinuiranu i adekvatnu medicinsku podršku pripadnicima misije Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici.

"Zadatak ćemo izvršavati u donekle izmenjenim okolnostima u odnosu na prethodnih devet smena našeg kontingenta, zato što ćemo prvi put biti samoodrživi, što znači da je kompletna logistička podrška i funkcionisanje bolnice i kontingenta u nadležnosti naše države. Na nama je da opravdamo visoko poverenje i ugled koji srpska vojna bolnica uživa u ovoj misiji zahvaljujući kontinuiranom radu prethodnih devet rotacija i da pokušamo, koliko god je moguće, da to i unapredimo", rekao je potpukovnik Joković.

Potpukovnik Emil Kirkov, koji će u misiji biti na dužnosti pomoćnika za podršku, istakao je značaj toga što će vojna bolnica prvi put biti samoodrživa, jer će to dati "novi kvalitet i novu sposobnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije".

"To znači da će sva podrška biti u odgovornosti države Srbije, a to je ono na čemu smo radili u prethodnom periodu - naglasio je potpukovnik Kirkov.

Medicinskoj sestri Svetlani Petrović nije prvi put da ide u multinacionalnu operaciju MINUSCA.

"Sada idem kao glavna sestra bolnice i imaću veću odgovornost i veći izazov. Očekuju nas susret sa mnogim bolestima, ranama i povredama koje nisu karakteristične za naše podneblje. Uz sve to, svakako je čast učestvovati u ovoj misiji kao pripadnik Vojske Srbije", rekla je Svetlana Petrović.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije trenutno učestvuju u devet multinacionalnih operacija UN i EU širom sveta, a na tim zadacima angažovana su 292 srpska mirovnjaka.

Izvor: T a n j u g

Vojska SrbijeCentralnoafrička RepublikaAleksandar Vulin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva