:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2023   16:24

0

45

Svečani početak obuke najmlađih vojnika u Vojsci Srbije

U jedinicama Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu, svečano je  počela obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije „decembar 2023“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojnici su prethodno, po dolasku u kasarne, prošli period prilagođavanja, zadužili su naoružanje i opremu i upoznali se sa osnovnim pravilima života i rada u Vojsci Srbije.

Sada ih očekuje period intenzivnog obučavanja, tokom kojeg će se osposobljavati za vojnoevidencione specijalnosti za koje su regrutovani.

U narednih pet nedelja, u centrima za osnovnu obuku, osposobljavaće se za rukovanje ličnim naoružanjem, izvođenje osnovnih taktičkih radnji i postupaka u borbi, obavljanje stražarske službe i unaprediće svoju fizičku sposobnost.

Potom sledi individualna specijalistička obuka za vojničke dužnosti u okviru roda, odnosno službe, da bi drugi period služenja vojnog roka proveli u jedinicama Vojske Srbije na osposobljavanju za realizaciju kolektivnih zadataka.

Vojnici se još tokom služenja vojnog roka mogu prijaviti za prijem u profesionalnu vojnu službu, nakon čega će proći propisanu proceduru i steći uslove da odmah po završetku vojnog roka stupe u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Izvor: TV Most, Ministarstvo odbrane: Foto: Ministarstvo odbrane

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva