:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Novembar 08, 2019   14:17

0

179

Svečano i u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici

Slava Svetog Velikomučenika Dimitrija svečano je proslavljena u istoimenom manastiru u Sušici kod Gračanice, prvu godinu od kada je ova svetinja, blagoslovom vladike Teodosija iz crkve prerasla u manastir.

U prisustvu vernika iz Sušice, Gračanice i okolnih srpskih mesta, u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici nadomak Gračanice svetu arhijerejsku liturgiju služio je iguman manastira Svetih Arhangela Mihailo uz sasluženje šestorice sveštenika raško – prizrenske eparhije, dok su za pevnicom pojali mladi bogoslovi iz Prizrena.

„Svakom ko se pomoli i ko traži pomoć i utehu, Sveti Dimitrije nađe načina da pomogne. Neka vam je mati igumanija srećna prva slava i neka u kući svetog Dimitrija, zaštitnika našeg, bude uvek na pomoći da se sestrinstvo umnoži da se i da svi mi, ovde okupljeni, budemo blagosloveni blagoslovom Svetog Dimitrija“, rekao je u besedi otac Mihailo.

Nastojateljica manastira Svetog Dimitrija monahinja Irina, kaže da je veliki blagoslov što se posle toliko vekova svetinja u Sušici obnavlja.  

„Ovde je i u srednjem veku bio manastir, sve ovo što vidite ovde izgrađeno sagardjeno je zahvaljujući dobrotvorima, vernom narodu, brojnim firmama koje su pomogle, a mi smo ovde pre šest meseci uz bladoslov našeg vladike Teodosija došle da služimo i budemo uz naš narod ovde“, rekla je mati Irina.

Priprata, zvonik, trpezarija kao i konaci u manastiru Svetog Dimitija u Sušici sagrađeni su dobrovoljnim prilozima koje su sakupljali vernici i dobrotvori ne samo sa Kosova već i iz uže Srbije, ali i iz inostranstva. Na izgradnji manastirske trpezarije, konaka, zvonare, prostorije za paljenje sveća, kao i na ograđivanju crkvenog dvorišta, zajedno sa radnicima radili su i Srbi iz Sušice, složno i u dogovoru sa predstavnicima Eparhije raško - prizrenske.

U navečerje praznika, vladika Teodosije je osveštao novosagrađeni konak, održao večernju službu i blagoslovio početak življenja sestrinstva u manastiru. Za doprinos i zalaganje u prikupljanju novčanih sredstava za izgradnju manstirske trpezarije, zvonare i ostalih odaja, posebnom gramatom vladika je odlikovao Uroša Jovanovića iz Sušice.

Izvor: Kosovo online

KiMSušicaMitrovdan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva