:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2022   22:00

0

107

Svečano otvoreno 28. izdanje Festivala autorskog filma

Svečano otvaranje 28. Festivala autorskog filma (FAF) održano je večeras u velikoj sali MTS Dvorane kao posveta preminulom reditelju Puriši Mladomiru Ðorđeviću i premijerom britanskog filma "Duhovi Ostrva" Martina Makdone.

Hrvatska glumica Ksenija Marinković je kratkim obraćanjjem otvorila festival, dok su govore održali Igor Stanković, direktor FAF-s, Srđan Vučinić, umetnički direktor, reditelj Srdan Golubović, predsednik saveta FAF-a.

Uvod u otvaranje bio je u znaku Puriše Ðorđevića tako što je prikazan kratak insert s dodele nagrade festivala na kojoj je reditelj pohvalio FAF kao njemu veoma dragu filmsku smotru.

“Festival autorskog filma je poseban. Okuplja filmove koji ne moraju da imaju srećan kraj, ali gledajući ih, vi imate inspiraciju da budete srećni", tim je rečima Puriša Ðorđević najavio dvadeseti jubilarni festival kada je, kao prvi dobitnik primio nagradu za životno delo.

"Veliko hvala za iskustvo koje si preneo i osmeh koji si nam ostavio”, rekao je Igor Stanković na otvaranju.

On je podsetio da će Nagradu za životno delo, koja od ove godine nosi ime “Pogled u svet Vojislav Vučinić” u čast osnivača i prvog direktora Festivala, primiti još jedan velikan svetske kinematografije, ruski umetnik Aleksandar Sokurov.

U pitanju je Nagrada za celokupan doprinos filmskoj umetnosti i unapređenje shvatanja filma kao ličnog stvaralačkog čina autora.

Stanković je rekao da je FAF menjao sliku Beograda i Srbije, popravljao krvnu sliku društva, ulivao nadu i veru da zaslužujemo da živimo u boljem svetu.

“Na samom početku govorili smo Beograd je svet. Danas se društvo i svet oko nas polarizuju, podižući nove zavese, ali Festival Autorskog Filma dokazuje da Beograd ostaje svet, zahvaljujući vama posvećenoj i jedinstvenoj publici koja prepoznaje, živi i doživljava autorski film. I zato njegov značaj prevazilazi značaj jednog događaja posvećenog filmu, on je bio i ostao naš pogled u svet”, naveo je Stanković.

Podsetio je da praznik filma koji danas počinje i traje narednih osam dana donosi preko 70 filmova u šest bioskopskih dvorana, 11 programskih celina na više od 130 bioskopskih projekcija.

Umetnički direktor Srđan Vučinić u svom obraćanju poigravao se rečima kroz opus velikih reditelja kao što su Alfred Hičkok, Čarli Čaplin, Luis Bunjuel, Mikelanđelo Antonioni, Stenli Kjubrik, Federiko Felini i suptilno je došao do bogate karijere Puriše Ðorđevića, istakavši da oni nigde nisu otišli i da su svi ovde večeras prisutni u sali.

Srdan Golubović je poželeo dobrodošlicu svima u prepunoj sali na projekciji koja je bila rasprodata i ocenio da je ovogodišnji festival trebalo da protekne u znaku odlaska velikog francuskog režisera Žana Lika Godara, autora nad autorima, te da je plakat festivala posvećen njemu, inspirisan njegovim filmom “Ludi Pjero”.

“Nažalost, festival se dešava u senci odlaska Puriše Ðorđevića, najšarmatnijeg, najrazigranijeg i najpoetičnijeg autora jugoslovenske i srpske kinematografije, ali i najvitalnijeg. Pored Manoela de Oliveire, on je jedan od jako retkih reditelja koji je stvarao u dubokoj starosti. Pre samo par meseci, u 98. godini je završio snimanje svog novog filma “Usta puna zemlje” po motivima istoimenog romana Branimira Šćepanovića. I valjda je san svakog reditelja da praktično do poslednjeg dana sanja i stvara svoj sopstveni film”, analizirao je Golubović.

Naveo je da će ove godine festival otvoriti jedna glumica, primetivši da se kad se pomene autorski film nepravedno misli samo na filmske reditelje.

"Nepravedno, jer glumci taj svet i poetiku pretvaraju u stvarnost i istinu. Šta je Žan Lik Godar bez Žan Pol Belmonda, Martin Skorseze bez velikog Roberta De Nira, Džon Ford bez Džona Vejna, Roberto Roselini bez Ingrid Bergman, Mikelanđelo Antonioni bez Monike Viti, Ingmar Bergman bez Liv Ulman, Akira Kurosava bez Tošira Mifunea, ili Puriša bez Milene i Ljubiše", zapisao se Golubović, koji je zatim pozvao glumicu Kseniju Marinković da otvori Festival.

Ona se kratko obratila rečima:“Pozdravljam ljubazne domaćine ovog festivala, kao i sve stvaraoce, žiri, publiku i proglašavam Festival autorskog filma otvorenim”.

Ksenija Marinković inače igra glavnu ulogu u srpsko-hrvatskom filmu “Da li ste videli ovu ženu?” dvojice debitanata Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a premijera je sutra uveče od 19 sati na istom mestu.

Nakon otvaranja festivala prikazan je najnoviji film “Duhovi ostrva” Martina Makdone, koji je poznat po Oskarom nagrađenom ostvarenju “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” (2017).

Sada ima novi projekat čija je svetska primijera održana na Venecijanskom festivalu 2022, gde je Kolin Farel osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je Makdona osvojio nagradu za najbolji scenario.

Britansko-irski pisac, dramaturg, producent i reditelj, autentičan je po crnohumornim komedijama smeštenim u unutrašnjost Irske.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Festival autorskog filma
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva