:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2021   10:13

0

71

Švedska dobila prvu premijerku, Magdalena Anderson na čelu vlade

Poslanici švedskog parlamenta izabrali su Magdalenu Anderson, predsednicu Socijaldemokratske partije, za novog šefa švedske vlade. Dosadašnja ministarka finansija je prva žena koja je izabrana da bude premijer Švedske.

Švedski poslanici su tokom istorijskog glasanja izabrali Magdalenu Anderson za premijera te zemlje. Za je glasalo 117 poslanika, protiv 174, dok je uzdržano bilo 57 od 349 članova švedskog Riksdaga. Prema švedskim propisima, za izbor premijera je dovoljno da protiv ne glasa više od 175 poslanika.

Nakon ostavke Stefana Levena, počela je neizvesnost na švedskoj političkoj sceni, pošto je Socijaldemokratska partija bila u komplikovanim pregovorima sa Levicom, koja je kao uslov za podršku Magdaleni Anderson postavila povećanje penzija.

Sinoć je potvrđeno da je došlo do dogovora i da će se Levica uzdržati prilikom glasanja, čime podržavaju izbor nove premijerke. Druge opozicione stranke, koje su takođe ostale uzdržane, poručile su da je Švedskoj potrebna vlada pre izbora sledeće godine i da zbog toga ne glasaju protiv.

Magdalena Anderson preuzela je manjinsku vladu koju je Stefan Leven predvodio u koaliciji sa Zelenom strankom od 2014. godine.

Ko je Magdalena Anderson

Rođena je 1967. godine u Upsali. Otac joj je bio predavač na Univerzitetu u Upsali, a majka učiteljica. U mladosti se bavila plivanjem.

Završila je master studije na Stokholmskoj školi ekonomije 1992. godine, a tri godine kasnije studirala je i na Harvardu.

Magdalena Anderson je političku karijeru započela 1996. godine kao politički savetnik tadašnjeg premijera Gorana Persona, a od 1998. do 2004. bila je direktor planiranja u kabinetu premijera.

Nakon toga je, do 2006. godine, bila na mestu državnog sekretara švedskog ministarstva finansija, a od 2009. do 2012. bila je direktorka Poreske uprave Švedske.

Od izbora Stefana Levena za premijera Švedske 2014. godine bila je ministarka finansija, a za predsednika Socijaldemokratske partije izabrana je početkom novembra ove godine.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva