:

:

TV Most

clock

April 02, 2020   18:28

0

59

Svet: Obolelo 936.170, preminulo 47.249

Od novog korona virusa do sada je širom sveta zaraženo je 936.170 osoba, dok je preminulo 47.249.

Od ukupnog broja obolelih u kritičnom stanju je 35.612 osoba, odnosno pet odsto obolelih, objavljeno je na portalu worldofmeters.

Najgora situacija trenutno, po broju zaraženih, je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je obolelo 215.300 osoba, a slede je Italija sa 110.574 i Španija sa 104.118 obolelih.

Po broju smrtnih slučajeva na prvom mestu je Italija sa 13.155, a zatim Španija sa 9.387, SAD sa 5.110 i Francuska sa 4.032 smrtna slučaja.

U Evropi najveća žarišta su u Italiji, Španiji, Nemačkoj i Francuskoj.

U Srbiji je do sada obolelo 1.060, a preminulo 28 osoba.

Broj obolelih u Njujorku raste, zvaničnici upozoravaju

Broj obolelih od virusa Covid-19 u Njujorku raste, a u poslednja 72 sata broj preminulih se više nego duplirao i sada iznosi 1.941.

Prvi oboleli u Njujorku pojavio se pre mesec dana, a radilo se o zdravstvenom radniku koji se vratio iz Irana, prenosi AP i dodaje da je od tada broj obolelih porastao na više od 83.000.

SAD: Naručili 100.000 vreća za mrtve

Američka agencija za krizne situacije (FEMA) naručila je od Ministarstva obrane 100.000 vreća za mrtve, objavio je CNN.

U SAD se očekuje između 100.000 i 200.000 mrtvih od korona virusa. Do sada je umrlo više od 5.300, a zaraženo je više od 226.500 Amerikanaca.

Zemlja je u blokadi, a trenutno 96 odsto stanovništva živi pod naredbom da ne izlazi iz kuća, sem za nužne potrebe.

Samo 11 saveznih država nije uvelo te odredbe, a to su Alabama, Arkansas, Ajoa, Misuri, Severna Dakota, Nebraska, Južna Karolina, Južna Dakota, Tenesi Juta i Vajoming.

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je da sa više od 12.000 hospitalizovanih osoba, najnovije projekcije epidemije ne pokazuju predah ni u ovom mesecu.

"Ono što mi sada tražimo je vrhunac, vrh krivulje koji će biti otprilike krajem aprila", rekao je Kuomo.

On je rekao i da je uznemiren što građani uprkos uvedenoj merisocijalne distance i dalje idu na igrališta.

"Koristite otvorene prostore u parku, šetajte, uhvatite malo sunca. Bez zbijanja, bez mečeva, bez bliskih kontakata", rekao je Kuomo.

Širom grada policija patrolira i upozorava građane da drže distancu jedni od drugih.

U sredu je u Central parku, nedaleko od Maunt Sinaj bolnice otvorena montažna bolnica sa 68 kreveta, dok je otvorena bolnica na brodu usidrenom na Menhetnu koja takođe prima pacijente.

Gradonačelnik Bil de Blasio rekao je da je Njujorku potrebno više od pet miliona maski, 100.000 zaštitne odeće i više od 3.000 respiratora do kraja nedelje.

Pogrebne službe Njujorka pod pritiskom

Njujorški krematorijumi rade produženo, tokom noći, država Njujork ne postiže da zbrine sve preminule, a grad Njujork sahranjuje preminule na privremenim lokacijama širom države.

Epidemija korona virusa još nije dostigla vrhunac u Njujorku, ali pogrebne službe u gradu i državi Njujork već sada imaju pune ruke posla.

Većina Njujorčana je izabrala kremaciju umesto sahrane, ali najnaseljeniji američki grad ima samo četiri krematorijuma, pa pogrebna preduzeća upozoravaju da se na kremacije duže čeka.

"Frižideri za pokojnike su prepuni, ne mogu da primim više od 40 tela", kaže Endru Nimo, menadžer jednog pogrebnog preduzeća.

Ova situacija pogađa i njujorške bolnice koje sporije oslobađaju svoje mrtvačnice jer porodice pokojnika moraju duže da čekaju na termin za kremaciju ili sahranu.

SZO: Uskoro milion slučajeva Kovid-19

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je duboku zabrinutost zbog brzog globalnog širenja korona virusa koji je zahvatio 205 zemalja i teritorija.

On je rekao da su SZO, Svetska banka i MMF podržale programe pomoći zemljama u razvoju kako bi se izborile sa socijalnim i ekonomskim posledicama pandemije.

Tedros je rekao da je u proteklih pet nedelja postojao skoro eksponencijalni rast broja novih slučajeva a broj preminulih se više nego udvostručio prošle sedmice, prenosi Rojters.

"Narednih dana dostići ćemo milion potvrđenih slučajeva i 50.000 žrtava u svetu", upozorio je on.

Izvor: Agencije

koronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva