:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2021   11:51

0

134

Svet: Sidnej završava lokdaun posle 100 dana

Nakon 100 dana lokdauna, milioni revakcinisanih građana Sidneja će danas izaći iz svojih domova i biće im omogućen pristup restoranima, teretanama, salonima lepote i bazenima. U australijskoj državi Novi Južni Vels vakcinisano je 72,8 odsto ljudi starih 16 godina i više, preneo je "Gardijan".

Talas delta soja, koji je počeo u junu, držao je pet miliona stanovnika Novog Južnog Velsa pod jakim restriktivnim merama 15 nedelja.

Uzimajući primer Velike Britanije, Australijanci su nazvali ponedeljak "Danom slobode".

Novi Južni Vels je zabeležio 477 novih slučajeva kovida u prethodna 24 sata.

Ardern: Obavezna vakcina za nastavnike i medicinare

Novi Zeland zahtevaće od nastavnika i radnika u zdravstvenom sektoru da budu u potpunosti vakcinisani protiv korona virusa, saopštila je danas premijerka Džasinda Ardern.

Takođe, kako navodi agencija Rojters, premijerka je saopštila da se produžavaju mere ograničenja protiv korona virusa u gradu Oklandu za još nedelju dana.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji saopštena je u trenutku kada se vlasti Novog Zelanda u najvećem gradu Oklandu bore protiv žarišta visoko zarazne delta varijante korona virusa.

"Na Novom Zelandu se dešava jedan od najtežih i najizazovnijih trenutaka u pandemiji korona virusa do sada", rekla je Ardern novinarima u Velingtonu, prenosi Rojters.

Ardern je, međutim, poručila da "postoji jasan put napred", koji podrazumeva da se u narednih nekoliko meseci živi sa manje mera ograničenja protiv korona virusa i više sloboda, ali kad zemlja dostigne viši nivo vakcinacije.

Oko 2,38 miliona Novozelanđana je do sada u potpunosti vakcinisano, što čini oko 57 odsto populacije koja ispunjava uslove za imunizaciju, a zvaničnici obećavaju da će ukinuti ograničenja nakon što se vakciniše 90 odsto populacije.

Radnici u zdravstvenom sektoru moraće da budu u potpunosti vakcinisani do 1. decembra, dok će školsko osoblje morati da primi obe doze vakcine do 1. januara, rekao je ministar Kris Hipkins.

Izvor: Танјуг

koronavirusAustralijaNovi Zeland
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva