:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Avgust 02, 2019   15:30

0

564

Sveti Ilija okupio Srbe u Vučitrnu

Svetu liturgiju u hramu Svetog proroka Ilije u Vučitrnu služio je vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije Raško-prizrenske.

U svojoj besedi nakon liturgije vladika je istakao da je sveti prorok Ilija bio jedan od najčudesnijih među prorocima ognjene vere i vrline i koji je mogao da sagori svaku strast.

„Gospod Bog nas je sakupio u ovom mučeničkom hramu koji smo delimično obnovili ali koji je svetiji od nekih možda najvećih i najlepših hramova u celom svetu. Posle mučenja, obnove i vasksenja sve je sjajnije i lepše jer dobija još jednu dimenziju koju mu Gospod daje. Zato je ovaj hram nama drag i bogoblagodarni smo jer imamo sveštenika ovde“, rekao je vladika Teodosije i dodao da je ovo sveto mesto za Srbe koji se nalaze u okolini hrama.

Mnogi raseljeni Srbi sa teritorije opštine Vučitrn došli su danas iz centralne Srbije da posete grobove svojih najmilijih i uz svoj narod obeleže hramovnu slavu.

Oni koji su, silom prilika, morali da napuste svoj rodni grad ističu da im je uvek teško kada ovde dolaze.

Veliki broj raseljenih Srba svake godine dolazi na ovaj dan u Vučitrn iako, kako kažu, boli i sam pogled na ono što je ostalo, ali ljubav i želja su veći. Sam dolazak, kažu, ispuni im i srce i dušu.

Okupljeni poručuju svim Srbima ma gde bili da je Kosovo srpsko i da će uz pomoć države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića i ostati srpsko.

Nakon litija, povodom današnjeg praznika osveštana je i spomen česma izgrađena u crkvenom dvorištu kao sećanje na sve one koji su izgubili svoje živote ili su nestali sa područja opštine Vučitrn u poslednjem ratu.

U hramu Svetog proroka Ilije prerezan je i slavski kolač i priređen kulturno umetnički program.

Izvor: TV Most

VučitrnKiMhramovna slava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva