:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Januar 27, 2019   17:40

0

288

Sveti Sava - svetlost i put spasa za srpski rod

Svenarodna i školska slava Sveti Sava proslavljena je danas u Gimnaziji u Šilovu sečenjem slavskog kolača i školskom priredbom. Direktor Gimnazije Zoran Stojanović istakao je da je Sveti Sava svetlost i put spasa za srpski rod.

Uobičajeno, proslava je počela Svetosavskom himnom, a u prisustvu protojereja Zorana Kovačevića, paroha gnjilanskog, u osvećenju i sečenju slavskog kolača učestvovali su domaćin slave Danijel Antić, direktor gimnazije Zoran Stojanović i učenici. 

Za domaćina, odnosno kuma slave za narednu godinu, izabran je Dragan Kovačević, radnik ove škole.

“Godinama radim u ovoj školi i dugo sam želeo da dobijem kumstvo. Za mene je to velika čast”, kaže Kovačević.

Direktor Gimnazije Zoran Stojanović je u kratkoj besedi istakao da je srpsko školstvo postojalo zahvaljujući Svetom Savi, koji je postavio duhovne osnove i temelje pravoslavlja, koji su u smutnim i preteškim vremenima bili jedina svetlost i put za spas srpskog roda. 

Učenici su u čast Svetom Savi izveli prigodan program, koji je bio začinjen savremenim tehnološkim trendovima i rok muzikom. 

Praznik velikom mirotvorcu i duhovnom graditelju srpske crkve, države, prosvete i kulture Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine. Proslavljao se do 1945, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Kao školska slava ponovo se proslavlja od 1990. godine. 

Izvor: RTV Puls

SavindanKosovsko PomoravljeKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva