:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2020   14:56

0

166

Sveti Trifun obeležen u vinogorju nadomak Leposavića

Sečenjem slavskog kolača, nakon kojeg je usledilo tradicionalno orezivanje čokota i zalivanje vinom, danas je u vinogorju Slaviše Lakićevića u Leposaviću obeležen Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i vinara.

Iako je veći deo svog života proveo u inostranstvu, Lakićević je pre nekoliko godina odlučio da u svom rodnom mestu podigne zasade vinove loze koji se danas prostiru na gotovo 12 hektara. U Kutskom polju nadomak Leposavića, nalazi se vinograd veličine oko pet hektara sa kojeg će ove godine, prvi put, na tržištu biti predstavljene tri vrste belog i jedna crnog vina, koje je po oceni stručnjaka vrhunskog kvaliteta.

„Velika mi je čast da ovaj veliki praznik proslavimo na imanju Slaviše Lakićevića, koji se vraća i koji mislim na svoj Leposavić i Kosovo i Metohiju. On je sa svojom familijom, prijateljima i rođacima podigao ovo divno vinogorje na koje smo svi ponosni. Neka Gospod da svima snage i moći da ovo vinogorje, po kojem je Leposavić nekada bio prepoznatljiv, ponovo oživi“, rekao je prota Milomir Vlašković.

Uspešnu i berićetnu godinu svim vinogradarima na tom području poželeo je i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić.

„Novi zasadi vinove loze koji su nikli na teritoriji naše opštine imaju velikog značaja, ne samo za ljude koji se bave tim poslom, već i za čitavu našu opštinu. Mi ćemo u periodu koji je ispred nas pomagati, zajedno sa državom Srbijom naše vinogradare. Vlada Srbije je opredeljenja da ulaže značajna sredstva za jačanje i širenje vinogradarstva, jer podneblje u našoj zemlji, pa i u našoj opštini, pogoduje za razvoj ove kulture“, rekao je Todić.

Predan rad, puno ulaganja i vera u sebe, glavni su preduslovi za uspeh, kaže Milan Lakićević koji brine o tome da vinogorje ove porodice zaista bude ponos čitavog kraja.

„Težak je rad, jer sve ove parcele su do pre par godina bile u korovu i trnju. Sve mora da se uradi na vreme da bi vinograd ovako izgledao. Ove godine prvi put izlazimo na tržište vina i nadam se da ćemo na dostojanstven način predstaviti našu opštinu i našu porodicu Lakićević sa visokokvalitetnim vinom koje je tako ocenjeno, kako od stručnjaka u našoj zemlji, tako i od našim partnera iz Italije“, rekao je Lakićević i dodao da im je u planu da prošire zasade i vinovu lozu uzgajaju na više od 50 hektara.

Izvor: Kosovo online

KiMLeposavićSveti Trifun
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva