:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 30, 2021   10:09

0

112

Svetlani Bojković "Velika povelja Brankovog kola"

Dramska umetnica Svetlana Bojković ovogodišnji je dobitnik "Velike povelje Brankovog kola".

Žiri je jednoglasno odlučio da se "Velika povelja Brankovog kola" za 2021. godinu dodeli Svetlani Bojković za uzvišenu saradnju tokom proteklih decenija.

Ovo prestižno priznanje pored ostaloga, Brankovo kolo dodeljuje "za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića".

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel, koji je u obrazloženju naveo da je Bojković kao višegodišnji saradnik i graditelj Brankovoga kola, neprekidno odana profesiji i poeziji, svoj nesvakidašnji talenat prinosila Stražilovu i Sremskim Karlovcima kao žrtvenu lepotu čiste ljubavi.

Sve ove decenije, razumevanje vrhunskih pesnika i prvorazredno kazivanje poezije pritom odlikovalo je aurom višeg reda celinu umetničkog bića Svetlane Bojković, naveo je žiri.

Pesnički jezik bi u tim trenucima u paramparčad razbijao okamenjene oblike kolokvijalne nesavršenosti i dnevnopolitičke ograničenosti govora, istakao je žiri u obrazloženju i dodao da je Bojković primer čvrstine i dostojanstva umetničkog Ja, neugasive slobode stvaralaštva u neprekidnoj žudnji za svežim i novim izazovima, u savladavanju beslovesnih i trenutnih prepreka na maskembalu vašarske svakodnevice.

Svaki njen dolazak na Brankovo kolo oplemenjivao je ovaj jedinstveni kulturni prostor i uvek se osećalo puno srce obostrane sreće i uzrastanja.

Publika je uživala u nastupima koji slave vrhunsku poeziju i pesnike, umetnost i kulturu, Branka Radičevića i srpski Parnas.

"Radujući se njenom dolasku na jubilarno 50. Brankovo kolo, širimo ruke u veliki zagrljaj ljudske prisnosti i ljubavi, pobede nad demonskim silama u našem vremenu, božanskog trijumfa istinskih pesnika i umetnika nad iracionalnim potezima farisejskog kameleonstva i hohštapleraja", navodi se u obrazloženju.

Među dosadašnjim laureatima ovog visokog priznanja Brankovoga kola nalaze se Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Bogdan Vinokić, Vera Kovač Vitkai, Milan Pletel, Ksenija Maricki Gađanski, Vico Dardić i Matija Bećković.

"Velika povelja Brankovoga kola" biće uručena na Svečanom otvaranju jubilarnog 50. Brankovog kola, desetog septembra, koje će trajati do dvadesetog u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva