:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Januar 28, 2022   14:01

0

74

Svetosavski bal u Zubinom Potoku – umetnost, prefinjenost, elegancija i stil na jednom mestu

U Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, sinoć je u prisustvu ograničenog broja zvanica, održan tradicionalni Svetosavski bal. Kao i svake prethodne godine, svedočili smo događaju organizovanom na izuzetno visokom kulturnom nivou, koji je svojom primerenošću, prefinjenošću, elegancijom i gospodskim duhom, dokazao da smo veoma sposobni da očuvamo visoke standarde kulturnog življenja, zadate još u ranom 19. veku, kada je u Beču organizovan prvi Svetosavski bal. Dokazao je i još nešto. Među nama i sada postoje ljudi sa stilom.

Mireći toplinu i jasan izraz tradicionalnih umetničkih formi sa reskim i apstraktnim savremenim formama, preklapajući likove nosioca svetosti – Svetoga Save, sa donosiocem svetlosti Nikole Tesle, Dom kulture „Stari Kolašin“ nam je priredio program koji hrani dušu i čula publike, a i jedno i drugo je već bilo na granici ozbiljne gladi.

Ove godine velika imena srpske umetnosti, nastupila su u Zubinom Potoku u čast Svetoga Save.

Operska primadona Jadranka Jovanović je prava satisfakcija za sva čula. Divna, harizmatična, druželjubiva, graciozna, donela je na ovogodišnji Svetosavski bal dašak otmenosti, glamura ali i životne svežine, koja sudeći prema njenoj pojavi, nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa vremenom, niti njegovim proticanjem. Slušale su se pesme  srpskih kompozitora s početka prošlog veka, poput Isidora Bajića, ali i Bizeova Karmen u savremenom maniru.

„Iako sam do sada obišla zemljinu kuglu bezbroj puta uzduž i popreko, nećete verovati, prvi put sam u Zubinom Potoku. Poslednji put sam u ovim krajevima bila pre više godina. Bilo je to u Zvečanu, na mom solističkom koncertu sa kolegom Oliverom Njegom. Veoma se radujem da sam ovde gde nastupam u čast Svetog Save, ovog puta sa kolegom Dušanom Svilarom. Poziv sam prihvatila sa zadovoljstvom i osećam se posebno još od trenutka kad sam sela u auto i krenula iz Beograda“, rekla je ova diva srpske operske scene.

Vokalni solista Dušan Svilar je prvi put na Kosovu i Metohiji.

„Počastvovan sam što sam baš na ovaj dan došao po prvi put.  Današnji dan je veliki praznik, pogotovu što je vezan za ove krajeve jer se i lik Svetog Save blisko vezuje za ovo područje i srećan sam da sam ovde“, kaže Svilar.

Njegov repertoar je raznežio posetioce bala. Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Kornelije Kovač samo su neki od pevača i kantautora čijim pesmama se Svilar predstavio publici.

Inače, Svilar je kompletan scenski umetnik, sa angažmanom u Pozorištu na Terazijama, gde igra „Fantoma iz opere“ u istoimenom mjuziklu Endrjua Lojd Vebera.

„To je nešto što trenutno radim, uz to držim koncerte… Nešto čemu sam potpuno posvećen uvek jeste muzika“, kaže Svilar.

Direktorica Doma kulture „Stari Kolašin“ Andrijana Živanović, koji je organizator Svetosavskog bala, kaže da je neopisivo zadovoljstvo kada jedan ovakav događaj uspe, pod okolnostima koje nimalo nisu lake za organizaciju bilo kakve vrste, obzirom na epidemijsku neizvesnost.

„Večeras imamo verovatno najvažnije goste od kada se bal organizuje. Svi oni zajedno čine da imamo jedno izuzetno veče koje je posvećeno, pre svega Svetom Savi, mada večeras nam je tema Nikola Tesla a naziv programa je „Od svetlosti do svetosti“ jer postoji bliskost između njih dvojice“, istakla je Živanović.

U programu su učestvovali i baletski par – Aleksandra Arizanović i Nikola Voštinić, Ansambl „Venac“ iz Gračanice, Crkveni hor „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice.Sve izvođače je pratio Balski orkestar „Old Hat Orkestar“.

Svetosavski bal se tradicionalno organizuje pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva