:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2019   19:25

0

225

Svetska banka: Srbiji potrebna nova agenda rasta

 Srbija ima veliki potencijal da ubrza ekonomski rast, a da bi u tome uspela potrebna joj je nova strategija, odnosno nova agenda rasta kako bi sustigla zemlje Centralne i Istočne Evrope, ukazali su danas predstavnici Svetske banke u Srbiji.

Šef Kancelarije u Srbiji Stiven Ndgva rekao je na Kopaonik biznis forumu, a u okviru Specijalnog događaja „Svetska Banka-nova ekonomija rasta u Srbiji“, da Srbija ne raste dovoljno brzo kao što bi trebalo, te da su investicije i produktivnost niski.

„Veliko učešće vlade u ekonomiji otežava rast privatnog sektora, a Srbija ima veliki potencijal da ubrza ekonomski rast. Da bi u tome uspela treba joj nova strategija, nova agenda rasta kako bi stigla zemlje Centralne i Istočne Evrope“, precizirao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ekaterina Vostroknutova, vodeći ekonomista Svetske banke, dodala je da su investicije ispod 20 odsto i da je teško održati potreban tempo rasta ako nemamo ulaganja makar od 25 odsto.

Ona je komentarišući produktivnost preduzeća rekla da veliki udeo ima autoindustrija i da bi bez tog sektora produktivnost bila veoma slaba.

„Da bi čitava privreda rasla brže neophodno je da radnici iz nisko produktivnih odlaze u visoko produktivne firme“, rekla je Vostroknutova i dodala da je sada situacija obrnuta.

Ekonomista Svetske Banke u Srbiji za makroekonomiju i fiskalnu politiku Lazar Šestović rekao je da su potencijali veliki, ali da je važno da budemo ambiciozniji.

„Moramo brže rasti i pravo je pitanje kako da rastemo po stopi od 6, 7 odsto. Moramo biti ambiciozniji i ne možemo da se zadovoljavamo rastom od 3 ili 4 odsto, to je u redu, ali nas ne vodi na dugi rok ka prosečnim prihodima u Evropi“, poručio je Šestović.

Dodao je da bi Srbija trebalo da se osloni više na izvore rasta iz privatnog sektora, a važno je i da se više investira, izvozi i da se povećava potrošnja.

„Jedino tada, kada se ti faktori iskoriste možemo da pričamo o rastu od 6,7 odsto i kako rastemo najbrže i sustižemo susede i druge razvijene zemlje u Evropi“, zaključio je Šestović.

Izvor: Танјуг

svetska bankaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva