:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2019   11:23

0

349

Svetske agencije o događajima na severu Kosova

O događajima na severu Kosova izveštavaju i svetske agencije. Trupe Srbije u pripravnosti nakon "upada" ROSU na severu Kosova, navodi AP. Akcija Prištine podigla međuetničke tenzije, navodi "Ansa".

"Tas" prenosi da su oružane snage Srbije, po naredbi predsednika Vučića, stavljene u stanje pune pripravnosti zbog situacije na severu Kosmeta. U toku je "anti-švercerska" akcija u delu Kosova koji je naseljeno pretežno Srbima, navodi "Rojters".

Ansa prenosi da su rano jutros na severu Kosova, naseljenim većinskim srpskim stanovništvom, specijalne policijske jedinice ROSU ušle na sever Kosova i uhapsile 13 srpskih pripadnika kosovske policije, što je, kaže italijanska agencija, podiglo međuetničke tenzije.

Agencija prenosi da su se u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, oglasile sirene.

Dodaje da jutros nisu bili poznati motivi hapšenja, koja su se dogodila na terotoriji četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Podseća da je srpski predsednik Vučić prethodnih dana objavio da se sprema akcija policije na štetu Srba i da je zatražio od međunarodnih predstavnika i zapadnih zemalja da intervenišu kod vlasti u Prištini kako bi ih ubedili da obustave neprijateljske akcije protiv srpskog stanovništva.

"Akcija izazvala gnev kosovskih Srba"

Ruska agencija Tas prenosi da su oružane snage Srbije, po naredbi predsednika Vučića, stavljene u stanje pune pripravnosti zbog situacije na severu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Tas prenosi da su albanske specijalne snage pritivorile srpske policajce i civile.

Dodaje da je akcija "izazvala gnev kosovskih Srba". 

"Srpske trupe u punoj pripravnosti"

Srpski predsednik Aleksandar Vučić naredio je puno stanje pripravnosti srpskih trupa, nakon izveštaja da je kosovska policija ušla na sever Kosova i uhapsila više osoba, javlja AP.

Navodi se da je zvaničnik srpske vlade Marko Đurić istakao da je akcija kosovske policije osmišljena zbog zastrašivanja i proterivanja Srba sa Kosova i predstavlja "ne samo pretnju stabilnosti, već i najdirektniju pretnju mira".

"Anti-švercerska akcija na severu Kosova" 

Rojters navodi da je u toku "anti-švercerska" akcija u delu Kosova koji je naseljeno pretežno Srbima.

Među više desetina uhapšenih su i Srbi optuženih da su švercovali robu n ateritoriju Kosova. Rojters prenosi tvrdnje kosvske policije da su se njeni pripadnici "suočili sa oružanim otporom".

Agencija navodi da beogradske vlasti ovu akciju vide kao pokušaj Prištine da uspostavi kontrolu nad severom Kosova i ukazuje da je premijerka Ana Brnabić naložila da posebne jedinice MUP-a budu u punoj pripravnosti.

Preneta je i izjava Marka Đurića za RTS, koji je upozorio da je cilj prištinskih vlasti da zaplaše srpski narod i da "poseju paniku".

Kosovska policija je, kako javlja Rojters, navela da je reč o operaciji koja je započeta pre nekoliko meseci i da se ne sprovodi samo u oblastima gde su Srbi većina.

Premijer Ramuš Haradinaj je, prenosi agencija, pozvao Srbe na severu Kosova da "ostanu mirni i poštuju zakon".

Izvor: Agencije

svetske agencijesever KiMhapšenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva