Svetski dan farmaceuta

:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 25, 2020   9:17

0

57

Svetski dan farmaceuta

Svetski dan farmaceuta obeležava se danas - 25. septembra, pod sloganom "Uloga farmaceuta u transformaciji globalnog zdravlja".

 

Dostupnost lekova, kao i njihova pravilna upotreba, od ključnog su značaja za javno zdravlje kako pojedinca tako i društva u celini.
Veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snabdevanja medikamentima imaju upravo farmaceuti, bez čijeg delovanja se ne može ni zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje.
Kao najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svojim znanjem i stručnošću predstvljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava, saopštila je Farmaceutska komora Srbije.
Svaki dan 7.000 farmaceuta u Srbiji su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja.
"Ovo je prilika da se govori o načinu na koji farmaceuti transformišu zdravlje, pružajući različite usluge u apoteci, kao što su savetovanje o zdravom načinu životu, vakcinacija radi prevencije bolesti, savetovanje osobama obolelim od dijabetesa, astme, u vezi terapije, čime se bolje kontroliše njihovo zdravstveno stanje i poboljšava kvalitet života" rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.
Ona je navela da se takvim pristupom obezbeđuje visok stepen javnog zdravlja na globalnom nivou, kao i ušteda značajnih materijalnih sredstava koja se mogu preusmeriti na dalje unapređenje i razvoj farmaceutske struke.
U okviru Projekta Komore “Uvođenje standardizovane farmaceutske usluge obolelima od dijabetesa u apotekama”, na Svetski dan biće dodeljene prve potvrde o uspešno završenom programu.
Sve uslove iz prve standardizovane usluge koja se sprovodi u apotekama dobilo je 49 farmaceuta, kao i 13 apoteka.
Farmaceuti koji su u prethodnom periodu ispunili sve predviđene uslove dobiće i bedž sa natpisom “Savetnik za dijabetes”, a ukoliko dva farmaceuta iz jedne apoteke dobiju tu potvrdu, apoteka u kojoj rade stiče pravo na sertifikat koji ukazuje da u toj apoteci pacijenti oboleli od dijabetesa mogu dobiti savetovanje kroz standardizovanu farmaceutsku uslugu.
Ovaj projekat je pokrenut kako bi se pacijentima ukazalo na važnost dobre kontrole dijabetesa, ali i da bi se osobama koje su u riziku za razvoj ove bolesti skrenula pažnja da do nje ipak ne dođe.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva