:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Januar 20, 2021   20:14

0

77

Svetski lideri čestitali Bajdenu i Harisovoj

Politički i verski lideri iz sveta i inostrani političari uputili su danas nakon inauguracije u Vašingtonu čestitke 46. predsedniku SAD Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris.


 

"SAD se vraćaju. Evropa je spremna da obnovi veze sa starim, pouzdanim partnerom i da udahne novi život u naše dragoceno savezništvo. Radujem se saradnji sa predsednikom Bajdenom", napisala je na Tviteru predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Britanski premijer Boris Džonson je u sličnom tonu čestitao predsedniku Bajdenu i izrazio nadu da će zajedničkim radom ojačati međusobnu saradnju.

Predsednik Nemačke Valter Stajnmajer ocenio je da je danas dobar dan za demokratiju i da je nakon postizbornih pokušaja cepanja institucionalnog sistema Amerike, odahnuo i on i mnogi građani Nemačke, preneo je Rojters.

Kanadski premijer Džastin Trido je konstatovao da će Kanada i SAD nastaviti svoje partnerstvo u borbi protiv pandemije korona virusa, na polju ekonomskog oporavka i unapređenja demokratije, mira i bezbednosti širom sveta.

U svojoj čestitki izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je današnju inauguraciju "istorijskom" i podsetio na dugogodišnje lično prijateljstvo sa predsednikom Bajdenom.

"Radujem se daljem jačanju američko-izraelskog prijateljstva i mira između Izraela i arapskih zemalja", poručio je Netanjahu.

Čestitka Bajdenu stigla je i od palestinskog pokreta Hamas i u njoj se kaže da Palestinci ne žale zbog odlaska predsednika Donalda Trampa.

"Predsednik Bajden mora preokrenutu tok nepravedne i krive politike Trampa protiv Palestinaca i uspostaviti temelje za stabilnost i bezbednost u regionu", navodi se u poruci Hamasa.

Premijer Japana Jošihide Suga čestitao je predsedniku Bajdenu i potpredsednici Haris.

"Japan i SAD su čvrsto povezani saveznici koji dele univerzalne vrednosti", napisao je na svom Tviteru premijer Suga.

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera poželeo je Bajdenu i Harisovoj sve najbolje i poručio da posvećenost demokratiji, slobodi i ljudskim pravima ne poznaje granice.

Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe konstatovao je da je Amerika primer demokratije i značajan saveznik, a predsednik Meksika Manuel Lopez Obrador je pored najboljih želja predsedniku Bajdenu poručio da će pandemija, ekonomski oporavak i migraciona politika biti ključne oblasti bilateralne saradnje, prenosi Si-En-En.

Premijer Pakistana Imran Kan je čestitao i izrazio očekivanje da će sa SAD graditi snažnije partnerstvo u sferi ekonomije, u borbi protiv klimatskih promena i korupcije, u jačanju javnog zdravstva i postizanja mira u svetu.

Sličnu poruku podrške uputio je i premijer Indije Narendra Modi, koji se založio da se Indija i SAD zajednički odlučno suoče sa izazovima i učvrste mir i bezbednost u svetu.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva